Robin Meijnders, cultuurcoach Maja van Eijndthoven, Lara Nuijten, Nora Uzman en Nolan Meijnders.
Robin Meijnders, cultuurcoach Maja van Eijndthoven, Lara Nuijten, Nora Uzman en Nolan Meijnders. Gizella Komondy

Vertel het Door(n)-app voor kids

26 april 2021 om 20:43

Gizella Komondy

HEUVELRUG Cultuurcoach Maja van Eijndthoven is er blij mee: de Vertel het Door(n) game in de gratis Bibendo app die zij samen met Christine van Exel ontwikkelde voor kinderen. ,,Het is een leuke, toegankelijke manier om de geschiedenis van Doorn te ontdekken.”


Je start met de game voor het Cultuurhuis. Het spel met oude afbeeldingen van Doorn en quizvragen leidt je in ongeveer een uur langs verschillende historische plekken in Doorn. Maja Eijndthoven: ,,Het is heel simpel: download de Bibendo app op je telefoon en ga naar ‘games’ in het menu en kies het ‘Vertel het Door(n) spel’. Als je voor het Cultuurhuis staat, druk je op start en dan krijg je de eerste instructie: ‘loop naar rechts naar een rijtje oude huizen’. Als je voor de huisjes staat, klik je op de button: ‘ik ben er!’ en dan verschijnt de vraag in het volgende scherm: Dit zijn twee van de oudste huizen van Doorn. Wanneer zijn ze gebouwd?”


Als je goed naar de gevel kijkt, kan je het antwoord ontdekken! Door een keuze te maken uit drie antwoorden en op de button te klikken, zie je meteen of je de vraag goed hebt en ga je door naar de volgende route instructie en bijbehorende vraag.


DOORN VAN VROEGER Zo ga je van de oudste huizen van het dorp, naar de toegangspoort van Huis Doorn en via het Rosarium naar een oude dienstwoning van Huis Doorn. De route gaat verder naar de Gezichtslaan, de Kortenburglaan, de Kampweg en via Plein 1923 eindig je weer op het plein met het Cultuurhuis. Onderweg ontdek je hoe Doorn er vroeger uitzag en leer je wetenswaardigheden over het dorp.


DORPSGESCHIEDENIS De cultuurcoach is heel enthousiast over de app. ,,Het fijne is dat je de game op elk moment kan spelen, daarnaast kost het niets en het is een leuke manier om iets over de geschiedenis van het dorp te leren. Ik hoop dat veel mensen de game in de meivakantie gaan doen en dat ze net zo enthousiast zijn als ik. Ik vind het heel leuk dat we de mooie historische afbeeldingen van het dorp die in de oudheidkamer te vinden zijn, kunnen laten zien.”


VERTEL HET DOOR(N) Ook Christine van Exel, initiatiefneemster van de informatieborden Vertel het Door(n) die sinds een paar maanden door het hele dorp hangen, is blij met de app voor kinderen.

,,De game is een mooie aanvulling op cultuurhistorische informatieborden met oude afbeeldingen van dorp, verhalen uit de oude doos en lokale geschiedenis. Ik ben superblij dat kinderen op een leuke, eigentijdse manier iets van de geschiedenis van Doorn kunnen zien.”


MEIVAKANTIE VOL CULTUUR De app is onderdeel van het culturele kinderprogramma ‘Meivakantie vol cultuur.' In opdracht van de Gemeente Utrechtse Heuvelrug organiseren de cultuurcoach, de Bibliotheek Z-O-U-T en Stichting Heuvelrug Theater gratis activiteiten voor jongeren.


Zie www.heuvelrugjong.nl, www.vertelhetDoor(n).nl en de bibliotheek voor meer informatie over de game. Maja: ,,En verder is het uiteraard: Vertel het Door! (n)!”