Sjoukje van Krimpen-Statema koos ter verdere aankleding van de aula onder meer voor exclusieve, zijden bloemen.
Sjoukje van Krimpen-Statema koos ter verdere aankleding van de aula onder meer voor exclusieve, zijden bloemen. Hanny van Eerden

Uitvaarten nog vaak in kleine kring

26 april 2021 om 20:55

Aula Maarn na heropening direct in gebruik

HEUVELRUG De aula en nieuwe 24-uurskamer van de Nieuwe Algemene Begraafplaats in Maarn zijn na de heropening per 1 april vrijwel direct en met lovende kritieken in gebruik genomen. Het gebouw was korte tijd gesloten vanwege de renovatie en vernieuwing van het interieur.


Hanny van Eerden

De modernisatie verbetert niet alleen de functionaliteit, maar ook de sfeer en uitstraling van het gebouw. Sjoukje van Krimpen-Statema van Van Krimpen-Statema Uitvaartzorg kocht de aula afgelopen najaar van de gemeente Utrechtse Heuvelrug na een jarenlange onderhandelperiode. „De belangrijkste vernieuwing is de afzonderlijke 24-uurskamer aan de overzijde van de aula, waar het opbaren van overledenen nu beter is geregeld”, zegt zij. „De kamer is voorzien van airco en verwarming en heeft ook een voorportaal met enkele faciliteiten. De uit 1969 daterende aula maakt nu waardig deel uit van de parkachtige begraafplaats, die is aangelegd in 1924 naar een ontwerp van architect J. Pothoven. Iedereen kan op afspraak een kijkje komen nemen. Omwonenden krijgen persoonlijk bericht.”


IMPACT De aula kan honderd genodigden herbergen. Met de voorgeschreven anderhalve meter onderlinge afstand is er ruimte voor een veertigtal bezoekers. Dat is voldoende, volgens Van Krimpen-Statema. „De recente versoepeling met de verhoging van vijftig naar maximaal honderd genodigden bracht ons geen uitstel van afscheidsbijeenkomsten tot na 27 april. Dit tegen de verwachting van sommige uitvaartondernemers in. Veel nabestaanden zijn zich niet alleen nog steeds bewust van de virusrisico’s, maar ook de meer intieme sfeer gaan waarderen van een afscheid met zo’n dertig personen. Speeches in kleine kring gaan vaak dieper en roepen spontane interactie op. Verhalen worden persoonlijker tussen alleen naaste familie en goede vrienden en de condoleance biedt meer tijd voor - ook minder oppervlakkige - gesprekken. Sommigen kiezen voor een buitenhaag van omstanders, anderen willen daar tijdens corona juist niet doorheen lopen. Niet de kleine kring, maar de 1,5 meter afstand heeft enorme impact. Het elkaar niet kunnen omhelzen en troosten doet pijn.”


AANDACHT „Wel stijgt de creativiteit onder degenen die willen delen in het verlies”, vervolgt zij. „Het valt mij op dat nabestaanden meer en intensere blijken van medeleven ontvangen. Zo gaan er veel kaarten met mooie inhoud over de post. Langdurige waarde hebben ook samengestelde fotoboekjes en online gestuurde, oude filmpjes. Die aandacht voor de verliesverwerking is een goede ontwikkeling. Daarnaast is er het gebaar van (speciale) bloemen en ontstoken lichtjes, of een ‘drive-thru’. Groot is weliswaar het verschil tussen een afscheid van een senior en een scholier. Verder is de livestream, die vroeger hoogstens werd ingezet voor iemand in het buitenland, uitgegroeid tot een vast en gewaardeerd onderdeel.”


MEERWAARDE De opknapbeurt van het exterieur van de Maarnse aula bleef nog beperkt tot dakreparaties. Het buitenschilderwerk en de verdere afwerking starten in mei.

Van Krimpen-Statema wil ook de in de stijl van de Amsterdamse School ontworpen aula in Driebergen overnemen en diende daartoe een businessplan in. „Die renovatiekosten overstijgen een halve ton met de vervanging van beschadigde glas- in-loodramen, maar het gebouw heeft veel waarde voor de inwoners. We hopen dat de gemeente nu snel besluit, zodat het achterstallige onderhoud niet verder oploopt.” Van Krimpen-Statema stelt haar vestigingen ook open voor verhuur aan andere uitvaartondernemers: telefoonnummer 0343-234600.