Drie van de vier 'tiny-houses' ten tijde van de bouw.
Drie van de vier 'tiny-houses' ten tijde van de bouw. John Beringen

Onrust vanwege een vleermuishotel

28 april 2021 om 08:51

'Waarom nou uitgerekend hier'

DRIEBERGEN Onlangs zijn er op het dak van woningencomplex ‘De Griffel' vier zogenaamde ‘tiny-houses' voor vleermuizen geplaatst. Een actie die veel beroering op gang gebracht blijkt te hebben bij een deel van de bewoners.


John Beringen

Een aantal van hen wil hier wel wat over vertellen; niemand wil echter met naam en toenaam genoemd worden. ,,Laat ik beginnen met op te merken dat ik geen kwaad woord wil zeggen over ‘Heuvelrug Wonen', de eigenaar van het complex, want als er wat stuk is en je belt, wordt er meteen actie ondernomen”, laat een man weten. ,,Maar waarom moeten die vleermuizen nou uitgerekend gehuisvest worden te midden van een groep bewoners die al wat op leeftijd is en een wat broze gezondheid heeft? Ik bedoel maar: Een jaar geleden kwam de vreselijke corona uit China onze kant op, vermoedelijke oorzaak: vleermuizen; en nu halen wij die dieren onder andere naar de seniorenwoningen. Het is beter belastinggeld nuttiger te besteden, maar niet om vleermuizen naar binnen te halen. Het schijnt dat er niets is geleerd wat in China 1 jaar geleden is uitgebroken!”

Een vrouw valt hem bij en haalt een ander punt aan: ,,Jongeren kunnen niet aan een woning komen; daar is geen geld voor, maar vleermuizen worden op hun wenken bediend met een luxe onderkomen.” Een andere man merkt hierover op dat je voor het geld dat met de onderkomens voor de vleermuizen is gemoeid waarschijnlijk nog geen fatsoenlijke schuur kunt bouwen. ,,Je begrijpt wel wat ik bedoel”, reageert de vrouw. ,

,En dan nog iets anders: als je in de zomer je ramen hebt openstaan en zo'n beest vliegt per vergissing jouw woonkamer binnen dan weet je ook niet wat je nog kunt beleven.” Weer iemand anders nuanceert dit door op te merken dat vleermuizen over een perfecte coördinatie beschikken en niet bij een bewoond huis naar binnen zullen vliegen. ,,Zo'n beest komt echt niet bij je buurten om te kijken of je ergens een geopende koektrommel hebt staan, hoor”, luidt het begeleidende commentaar. Deze woorden zorgen even voor een vrolijke sfeer in de bezorgde groep.


Uit officiële berichtgeving blijkt dat vleermuizen tot een beschermde diersoort behoren. Hierdoor heeft een woningbouwvereniging de plicht om vleermuizen een ander onderkomen te bieden als die een oude wijk wil afbreken waar deze dieren huizen om er nieuwbouw uit te voeren. Dit was het geval bij de huizen aan de Catharijnestraat waar Heuvelrug Wonen nieuwe huizen wil bouwen.


ANGST Over de combinatie vleermuizen/corona, die bij menigeen begrijpelijkerwijs grote angst oproept, is op de website Vleermuiswerkgroep Nederland (VLEN) het volgende te lezen: Veel mensen zijn bang dat vleermuizen ziektes kunnen overbrengen. Een zeer klein aantal vleermuizen in Nederland is inderdaad besmet met hondsdolheid, maar als u geen onnodige risico's neemt, is de kans op besmetting zeer klein. Sinds de uitbraak van Covid-19 hebben mensen, zeer begrijpelijk, het vermoeden dat Nederlandse vleermuizen ook deze ziekte kunnen hebben. Dit klopt echter niet. vleermuizen in Nederland hebben niet het nieuwe coronavirus (Covid-19). De uitbraak begon in China en het virus is door ons reisgedrag en overdracht van mens op mens inmiddels over de hele wereld verspreid. Het verspreidt zich momenteel ook in Nederland. Het nieuwe coronavirus (SARS-CoV-2) is niet gevonden in vleermuizen in Nederland, ondanks dat in de afgelopen jaren vleermuizen in Nederland uitgebreid op virussen zijn onderzocht. Op basis van genetisch onderzoek lijkt het nieuwe coronavirus (SARS-CoV-2) het meeste op coronavirussen die gevonden zijn in een Aziatische soort hoefijzerneusvleermuis (Rhinolophus affinis). Deze vleermuissoort komt voor in Zuid- en Zuidoost-Azië, maar niet in Europa. Vleermuizen uit Zuid- en Zuidoost Azië staan ook niet in contact met populaties vleermuizen in Europa.


Meer info: info@vleermuis.net.