Henk ter Wal, via de laptop in gesprek met burgemeester Frits Naafs.
Henk ter Wal, via de laptop in gesprek met burgemeester Frits Naafs. John Beringen

'Zonnebloem is gewoon een fantastische organisatie'

26 april 2021 om 16:58

Loterij Zonnebloem
van start

DOORN Voor de 52ste keer zijn er weer loten te koop voor de Zonnebloemloterij. Burgemeester Frits Naafs gaf het officiële startschot door als eerste hiervoor vijf loten te kopen. De transactie geschiedde middels een online verbinding met penningmeester Henk ter Wal. Het feit dat er geen sprake was van een persoonlijk contact en de conversatie via het scherm moest worden gevoerd, maakte de gezelligheid en de ontspannen sfeer er niet minder om.


John Beringen

Burgemeester Naafs laat weten zeer vereerd te zijn dat het hem te beurt valt om de loterij van start te laten gaan. Hij onderschrijft het belang van het werk van de Zonnebloem en zegt toe de actie te promoten via Facebook en Twitter. ,,Je moet ook rekenen dat de corona voor iedereen het hele sociale en maatschappelijke leven op buitengewoon ingrijpende wijze in de war gooit”, laat hij weten. ,,Alles is ontregeld en overal zitten restricties op. En het is des te triester als je beseft dat dit al ruim een jaar zo aan de gang is terwijl je nog helemaal niet weet wanneer deze crisis eindelijk over zal zijn. We lopen daar allemaal dagelijks tegenaan, maar voor de doelgroep, waar de Zonnebloem zich voor inzet, komt dit nog veel harder aan. Vaak heb je te maken met mensen die al wat op leeftijd zijn, een beperkt sociaal netwerk hebben en ook te kampen hebben met eenzaamheid. Dan is het goed dat er een organisatie is die naar hen omkijkt om af en toe samen wat te ondernemen en contact houdt middels een praatje of een schouderklopje. Kortom: Stichting de Zonnebloem is gewoon een fantastische organisatie en dat moet maar eens hardop gezegd worden. Bij deze dus.”


LOVENDE WOORDEN Henk grinnikt wat en dankt de burgemeester voor deze lovende woorden. Deze wuift de opmerking van Henk echter weg door te verklaren dat hij dit uit de grond van zijn hart zegt en voegt er aan toe dat er niets overdreven is. Daarna spreken beide mannen nog wat over de geschiedenis en de activiteiten van de Zonnebloem. Als het gesprek geëindigd is, schakelt Henk de computer uit. ,,Geweldig, hè?” laat hij weten terwijl hij op het inmiddels donkere scherm wijst. ,,Wat hebben we toch een schitterende burgemeester.” Daarna wordt hij ernstig: ,,Laat ik trouwens opmerken dat heer Naafs de loten gewoon gekocht heeft. Ik zeg dit maar zodat niemand zal denken dat wij ze aan hem cadeau hebben gegeven. Gelijke monniken, gelijke kappen; wij maken geen onderscheid.” Dit laatste zegt hij op quasi-strenge toon waarbij hij een glimlach niet weet te onderdrukken.


PRIJZENPAKKET Het prijzenpakket van de loterij blijkt behoorlijk uitgebreid te zijn. Henk somt een paar dingen op: ,,Geldprijzen tot 15.000 euro, een elektrische fiets, een laptop, een iPad, een e-reader, cadeaubonnen… " Hij denkt even na. ,,Ik vergeet er nog een paar", zegt hij tenslotte, ,,maar voor het hele overzicht moet men gewoon even op onze website kijken. Daar staat alles op rij vermeld.” Over de besteding van het geld van de loterij laat Henk het volgende weten: ,,Ondanks dat de activiteiten door de crisis beperkt zijn, hebben wij natuurlijk nog wel de nodige onkosten die gewoon doorgaan. We geven een nieuwsbrief uit en iedere maand zorgen wij voor een presentje. Vroeg of laat is de crisis over en dan zal men beslist in grote getale weer willen deelnemen aan uitjes en georganiseerde gelegenheden. Op dat moment moet er dan ook voldoende in kas zijn want het zou extra zuur zijn als je, na zo'n lange periode van stilstand, zou moeten verklaren dat een en ander niet te bekostigen zou zijn. Maar op zich maak ik me daar niet zoveel zorgen over; onze loterij kan altijd op veel belangstelling rekenen en de start die we zojuist gemaakt hebben, is heel goed te noemen." Hierop verschijnt er wederom een brede glimlach op zijn gezicht. De loten zijn op twee manieren te verkrijgen. Men kan rechtstreeks met Henk bellen hierover (tel 06 48709993) of via de website: www.zonnebloem.nl/loterij Daarbij moet men wel afdeling Doorn aanklikken. Iedereen die vijf loten koopt, krijgt bij wijze van waardering ook een plak chocolade cadeau.