Het team van DELTA Fiber Netwerk voor het GIP.
Het team van DELTA Fiber Netwerk voor het GIP. DELTA Fiber Netwerk

[Klaar voor de toekomst] met de aanleg van glasvezel

14 april 2021 om 10:56

Eerder al startte DELTA Fiber Netwerk met de aanleg in de Kromme Rijnstreek, waar het zogenaamde buitengebied aangesloten werd. Vorig jaar is ook een succesvolle glasvezelcampagne in Maarn, Maarsbergen en Overberg geweest. Daar gaan binnenkort de eerste werkzaamheden van start. Na de hopelijk geslaagde campagne in Amerongen en Leersum, is Driebergen aan de beurt. In Doorn ligt al glasvezel. DELTA Fiber Netwerk is ook verantwoordelijk voor de aanleg in Rhenen en Elst, die momenteel aan de gang is.

BLAUWE DINO De huidige campagne in Amerongen en Leersum is in volle gang. Begonnen werd met het plaatsten van de bekende blauwe dino, eerst bij Reede in Amerongen en later bij King William in Leersum. Helaas raakte de dino vanwege de storm van een paar weken geleden beschadigd en is verwijderd.


SNEL EN STABIEL Glasvezel is dé toekomst van dataoverdracht. De mogelijkheden zijn veel ruimer dan via telefoon- of coaxkabels. Juist nu wordt duidelijk hoe belangrijk een snelle en stabiele verbinding is. Een combinatie van tegelijkertijd thuiswerken met online meetings, online onderwijs, het streamen van een serie of spelen van een game, leidt nogal eens tot verbindingsproblemen. Met het aanbod van DELTA Fiber Netwerk komt de realisatie van glasvezel in Amerongen en Leersum een stuk dichterbij. En wie tijdens de campagne voor glasvezel kiest, betaalt geen aansluitkosten.

CAMPAGNE Sonja Jansma is de projectleider van de campagne: ,,De wijze van campagne voeren is in coronatijd helaas anders dan we gewend waren. Normaal zoeken we de mensen op en houden informatiebijeenkomsten in buurthuizen en bij verenigingen. Nu dat allemaal niet kan, hebben we de campagne anders moeten inrichten, vooral online. Ook laten we ons bijstaan door lokale ambassadeurs. Dat zijn bijvoorbeeld sportverenigingen die we mee laten profiteren. In Leersum zijn dat HDS, Larsheim Tennis en Zenner, in Amerongen ATV en DVSA. Wij gebruiken hun netwerk en zij ontvangen per aanmelding via de website van de vereniging een bijdrage van 50 euro. Op die manier proberen we ons marketingbudget ook lokaal te beleggen, waar inwoners óók iets aan hebben.”


VRAGEN VAN INWONERS Vorige week organiseerde DELTA Fiber Netwerk een online informatiebijeenkomst waar 150 inwoners aan deelnamen. ,,Dat was een mooie opkomst!”, aldus Jansma. ,,De vragen die leven onder de inwoners beantwoorden we natuurlijk graag. Met de presentatie die we hebben gehouden, zijn de meeste vragen vaak wel beantwoord. Een paar vragen komen eigenlijk altijd wel terug. Zo wordt er vaak gevraagd naar de negatieve online reviews. Helaas lopen we daar tegenaan, al is dat voor andere aanbieders niet anders. Als mensen klachten hebben, zijn ze geneigd een review te schrijven, jammer genoeg doen klanten dat veel minder als ze heel tevreden zijn. We verwijzen dan meestal naar partijen als de consumentenbond, die onderzoek doet onder hun leden. Daar was DELTA bijvoorbeeld nummer 1 onder de alles-in-1-providers in het vierde kwartaal van 2020.”


SCHOUWER Er zijn meer vragen die vaak terugkomen. Jansma: ,,Welke werkzaamheden er bij aanleg zijn op eigen grond bijvoorbeeld. Het graven van sleuven komt niet vaak meer voor. We schieten de kabel onder de grond over afstanden van ongeveer 15 meter. Vóór aanleg sturen we altijd een schouwer langs, die samen met de bewoners naar de mogelijkheden kijkt. Dat geldt voor het schieten van de kabel, maar ook voor de aansluiting binnen. Samen met de schouwer bepalen de bewoners eigenlijk alles zelf.”


MAX VERSTAPPEN DELTA Fiber Netwerk is verantwoordelijk voor de glasvezelkabel en werkt samen met verschillende providers die hun producten aanbieden over dat netwerk. Jansma: ,,Het netwerk is open, iedere aanbieder kan gebruikmaken van ons netwerk. Dat zijn er nu vijf en worden er in de toekomst meer. De vraag die altijd terugkomt, is of men naar Max Verstappen kan kijken. Daar wordt dan het pakket Ziggo Sport mee bedoeld. Bij al onze tv-aanbieders bestaat die mogelijkheid. Via onze website maak je eenvoudig het vergelijk tussen de verschillende aanbieders. Ook kun je daar zien, dat abonnementen via glasvezel niet duurder hoeft te zijn dan via andere technieken.”


De hele presentatie van DELTA Fiber Netwerk over glasvezel in Amerogen en Leersum is terug te kijken via de postcodecheck op www.gavoorglasvezel.nl.


GIP DELTA Fiber Netwerk is niet alleen online of per mail en telefoon bereikbaar. Jansma: ,,Tijdens de hele campagne zijn we aanwezig in onze zogenaamde GIP, het Glasvezel Informatie Punt. Die is ingericht in het danscentrum van Zenner, aan de Rijksstraatweg 177 in Leersum. Onze medewerkers staan u daar graag te woord en helpen u verder op weg. Het GIP is geopend van woensdag tot en met zaterdag. Een afspraak maken is door de coronamaatregelen noodzakelijk. Dat kan via www.gavoorglasvezel.nl. Daar kunt u zich ook aanmelden voor de nieuwsbrief, zodat u altijd op de hoogte bent van de ontwikkelingen."

Gerard Kruijer van De Tram, één van de lokale ambassadeurs.