Afbeelding

Wees wel

12 april 2021 om 16:54

column

Als we iets hebben geleerd van de afgelopen periode: Wat is ZORG belangrijk! En, het gaat uiteindelijk om ons WELZIJN! In onze gemeente moet dit uitgangspunt zijn in de komende verkiezingen voor een nieuwe raad.

Ik wil over ZORG hier nu alleen aandacht vragen voor een goed bereikbare huisartsen dienst in de avonduren en voor de positie van ouderen in verzorgingshuizen.

Voor WELZIJN moeten we gaan nadenken over onze dorpen. Was welzijn in het verleden een zaak van kerken en maatschappelijke organisaties, via een welzijnsstichting is inmiddels het welzijn een taak van het gemeentebestuur geworden. De gemeenteraad heeft besloten om in de dorpen te gaan praten over de toekomstvisie voor de Utrechtse Heuvelrug.

Graag roep ik hierbij op om aan die gesprekken deel te nemen. Het Seniorenplatform zal binnenkort een pamflet uitgeven om vanuit het perspectief van oudere inwoners suggesties aan te dragen voor deze discussie. Ik hoop dat vooral de wethouders hier een rol in willen spelen.

Het is erg jammer als er veel geld wordt uitgeven aan advies en organisatiebureaus en het opstellen van mooie notities. Laten we dat geld gebruiken voor het (opnieuw) aanstellen van dorps coördinatoren, die zich verdiepen in het rijke verenigingsleven in onze dorpen, waarbij inbegrepen kerken en stichtingen. Daar zijn vrijwilligers actief, die graag meedenken over de ontwikkelingen in hun dorp.

Daarbij wil ik graag pleiten voor het maken van overzichtelijke korte samenvattingen en het vermijden van modieus beleidsjargon. En als het nodig is beleid te maken, maak dat dan met de mensen die het moeten uitvoeren. En gemeente, stimuleer de uitvoerders!

Welzijn hangt samen met je gezien weten en kunnen bijdragen aan je omgeving. De seniorenorganisaties pleiten voor vitale gemeenschappen, waarbij ouderen en jongeren elkaar ontmoeten en samen leven en werken. Dat heeft ook te maken met de woningbouw en daarbij zoeken naar nieuwe vormen van bouwen: worden het hofjes of willen we juist met de generaties door elkaar wonen?

Veel ouderen kunnen de digitalisering niet bijhouden en raken moedeloos van contact met callcenters in plaats van met mensen van vlees en bloed.

Kortom, laten we nadenken over de toekomst.

Bram Dekker
Voorzitter Cie. Zorg en Welzijn.van het Senioren platform