De WBV Maarn droeg met de ontwikkeling van Tuindorp fors bij aan het ontstaan van het dorp Maarn.
De WBV Maarn droeg met de ontwikkeling van Tuindorp fors bij aan het ontstaan van het dorp Maarn. Hanny van Eerden

Locatie [sociale woningbouw] gezocht

‘Gestapelde bouw bevordert doorstroming’

14 april 2021 om 11:00

Realisatie van een twintigtal nieuwe sociale woningen lijkt nogal aan de krappe kant, maar als percentage van het huidige aantal van ruim 300 woningen van de vereniging is dit een reële ambitie, volgens Kees de Wolf, directeur-bestuurder van de financieel gezonde WBV Maarn. „Een lening hiervoor kunnen wij aan”, zegt hij. „De concretisering van deze ambitie ligt echter niet slechts bij ons. De huidige stagnatie van de woningengroei heeft er vooral mee te maken dat wij tot op heden geen geschikte locatie hebben kunnen verwerven voor onze nieuwbouw. Die hebben wij hard nodig.”


APPARTEMENTEN Bij zo’n nieuwe locatie is bovendien het plannen kunnen maken voor stapelbouw van belang, volgens De Wolf. „Daarbij denken we niet aan hoge flatgebouwen, maar aan het ontwerpen van een complex van - eventueel afwisselend binnen één project - twee- tot drie bouwlagen. Grondgebonden woningen hebben we relatief voldoende. De ontwikkeling van appartementen is de enige juiste oplossing om de doorstroom op gang te krijgen. Steeds meer senioren die best, of zelfs graag naar een geringer woonoppervlak willen verhuizen, maar vanwege familie en vrienden wel in hun eigen omgeving willen blijven wonen, bezetten samen of alleen een woning waarin we een gezin kunnen huisvesten.” De wachttijd voor bij WoningNet ingeschreven gezinnen is in Maarn en Maarsbergen inmiddels opgelopen van zeven jaar naar meer dan tien jaar - met alle gevolgen vandien voor de samenleving.


VOORZIENINGEN De Wolf wijst erop dat voor zich lokaal verplaatsende senioren een locatie met voorzieningen zwaar telt. „Als wij hen willen verleiden om hun woning beschikbaar te stellen voor jonge gezinnen, dan lukt dat met nieuwe behuizing, die onder meer ook winkels en een gezondheidscentrum op korte afstand biedt,” zegt hij. „Daarom opteren wij met name voor nieuwe sociale woningbouw op het te herontwikkelen Trompplein. Daar is op zich ook genoeg ruimte voorhanden. Omwonenden denken misschien dat er talloze andere plekken geschikt zijn, maar in de praktijk is daarvan geen sprake.”


Op het eerste gezicht lijkt ter aanvulling de locatie van de voormalige drukkerij aan de Tuindorpweg een optie om nader te bekijken. „Deze grond is echter in particulier eigendom,” weet De Wolf. „De herontwikkeling van de Gemeentewerf omvat volgens de eerste plannen geen sociale woningbouw, al zijn wij daar wel voor te vinden. Ook in het buitengebied zie ik, vanwege de rode contouren en de particuliere gronden, geen bestaande mogelijkheden. Op het toekomstige dorpshart van Maarsbergen, dat kan ontstaan na het gereedkomen van de ondertunneling van het spoor en het centrumkruispunt, heb ik nog geen zicht, noch op aldaar voor senioren belangrijke voorzieningen.” Van de slechts enkele, nieuwe sociale woningen binnen het beperkte woningbouwplan voor het Maarnse Buntplein heeft projectontwikkelaar TWYL er nog niet één aangeboden aan de WBV Maarn, volgens De Wolf.

Hij toont zich verder een voorstander van het ontwikkelen van zo veel mogelijk nieuwe sociale woningen op één plek in het dorp. „Dat is niet alleen belangrijk voor het in de hand houden van de ontwerp- en ontwikkelingskosten, maar ook cruciaal voor onze vaste en variabele beheer- en onderhoudslasten”, benadrukt hij. „Te veel diversiteit kunnen wij niet behappen en streven wij in het kader van onze continuïteit dan ook niet na.”


HONDERD JAAR De WBV Maarn bestaat komende maand honderd jaar. Het is de oudste vereniging in Maarn, opgericht op 13 mei 1921. Met de ontwikkeling van het huidige gemeentelijke monument Tuindorp, een opvallend voorbeeld van aantrekkelijke sociale woningbouw in Nederland, droeg de WBV Maarn destijds fors bij aan het ontstaan van het dorp Maarn. Tuindorp is direct gerealiseerd na de verkoop in 1923 van een circa zes hectare groot, gemeentelijk heidegebied aan de WBV Maarn, die ter plaatse in samenwerking met de Nederlandse Spoorwegen (NS) een wijk van 75 sociale woningen liet bouwen. In die tijd waren er in dat gebied nog geen hoge bomen. Maarn omvat met deze wijk één van de laatste, compleet intact gebleven Nederlandse Tuindorpen.


Momenteel zijn er ook ideeën in uitwerking om samen met de bewoners een plan te maken voor de toekomst van Tuindorp, waaronder het Burgemeester Everwijn Langeplein, waar de alom bekende bronzen beeltenis van de Maarnse spoorwerker van beeldend kunstenaar Frankje Mager-Boddens Hosang het verleden nog altijd levend houdt. De WBV nam dit initiatief in samenspraak met de bewoners, de huurdersraad, de Vereniging Bewonersbelangen Maarn-Maarsbergen (VBMM) en Maarn-Maarsbergen Natuurlijk (MMN).

Sinds een eeuw maakt de WBV Maarn zich sterk om via verhuur, planmatige verbetering en nieuwbouw een onderkomen mogelijk en plezierig te maken voor mensen met een laag inkomen. „Ook staan wij open voor nieuwe woonconcepten en nieuwe vormen van verduurzaming”, zegt De Wolf. „Zo zouden we een bijdrage kunnen leveren aan de klimaatproblematiek met circulaire bouw. Maar niet alle gerechtvaardigde ambities gaan bij het willen verwezenlijken ervan altijd van een leien dakje.”

,, Wij kunnen onze doelstelling niet alléén waarmaken

„Inspelen op de behoefte aan meer sociale woningbouw is echter essentieel voor de samenleving,” vervolgt De Wolf. „Wij hopen dan ook op voldoende inlevingsvermogen en inzicht van de lokale bevolking en de gemeente Utrechtse Heuvelrug. Wij kunnen onze doelstelling niet alléén waarmaken.” De vereniging heeft ook te maken met de sociale bewogenheid van inwoners, ofwel omwonenden van een geschikte locatie, en de mate waarin zij willen bijdragen aan oplossingen voor de toenemende woningnood en daarmee aan acceptabele levensomstandigheden voor mensen die zich geen koopwoning kunnen veroorloven. Dit liefst op een zo kort mogelijk termijn, gezien de toenemende omvang van de vraag.

Daarnaast kan creativiteit en daadkracht bij de gemeente het verschil maken voor velen die langdurig tussen wal en schip raken. Binnen de provincie Utrecht namen de stad Utrecht, maar ook het dorp Mijdrecht het voortouw bij het oplossen van sociale woningbouwvraagstukken. Zij zetten zich succesvol in voor de uitwisseling van gronden met particuliere eigenaren.