Juf Ineke met Annefien (l) en Hiske. De meisjes vinden de tuin 'superleuk'.
Juf Ineke met Annefien (l) en Hiske. De meisjes vinden de tuin 'superleuk'. John Beringen

Kleuterjuf Ineke neemt afscheid

13 april 2021 om 16:44

'Met iedere groep kinderen bouw je een band op'

DRIEBERGEN Juf Ineke heeft een lange carrière achter de rug in het kleuteronderwijs. De laatste 20 jaar was zij in deze hoedanigheid werkzaam bij de kleuters van ‘De Kring’ in Driebergen. Nu is echter voor haar de tijd aangebroken om met pensioen te gaan. Een gesprek met een bevlogen leerkracht die, bijna voortdurend glimlachend, vertelt over hoe ze haar vak met veel plezier uitoefende.


John Beringen

,,De kinderen komen hier op hun vierde jaar”, laat ze weten. ,,En het leuke is dat ze, hoe klein ze dan ook zijn, heel makkelijk dingen oppakken. En de kunst van het kleuteronderwijs is dat je kinderen spelenderwijs laat leren. Je bereidt ze feitelijk voor op groep 3 waar het een stukje serieuzer wordt omdat ze daar moeten gaan leren lezen, schrijven, rekenen enzovoorts. En het is heel leuk als je ziet hoe kinderen in de loop van een schooljaar groeien. Ze begrijpen steeds meer en komen vaak ook met vragen die je dan op een voor hen begrijpelijke manier beantwoordt.”


UNIEK Ze voegt er aan toe dat ieder kind uniek is. ,,Geen twee kinderen zijn het zelfde”, benadrukt ze. ,,Het ene kind kan wat druk zijn zodat je die een beetje moet afremmen, maar het andere kind kan weer wat teruggetrokken zijn en die moet je dan juist wat op gang brengen. Maar het resultaat is uiteindelijk dat je een leuke groep krijgt van kinderen die echt bij elkaar horen. Dat merk je bijvoorbeeld ook na een vakantie; ze babbelen dan honderduit met elkaar over wat ze allemaal in de vrije dagen hebben gedaan.”

Is het niet moeilijk als de kinderen uitstromen? Ineke: ,,Ja, wel een beetje. Met iedere groep kinderen die je krijgt toevertrouwd, bouw je een band op, maar je weet dat ze op een gegeven moment verder moeten. Ik moet hier wel twee dingen aan toevoegen. De kinderen verdwijnen niet echt uit het zicht want ze blijven wel hier in het gebouw. Dus je kan hun verdere ontwikkeling toch wel een beetje volgen. En een ander punt is dat je ook weer een nieuwe groep kinderen krijgt waar je ook weer die bijzondere band mee opbouwt.”


GROEN SCHOOLPLEIN Over het lesgeven in zijn algemeenheid merkt ze op dat dit voortdurend aan verandering onderhevig is. ,,Ik zal absoluut niet zeggen dat dit nou beter of slechter is; het wordt gaandeweg anders. En dat is ook logisch want alles om ons heen verandert tenslotte." Een grote verandering waar zij in grote mate aan heeft bijgedragen, is het zogenaamde 'Groene schoolplein'. Ineke hierover: ,,Persoonlijk vind ik het een goede zaak als je theorie en praktijk met elkaar kunt combineren. En zodoende ontstond het plan om een stuk van de speelplaats te veranderen in een tuin. Dat bleek in goede aarde te vallen. Een van de vaders van de leerlingen wist te vertellen dat er voor die aanpak een subsidie bestond. Toen zijn we aan de slag gegaan; en het mooie is dat er zich onder de ouders veel natuurliefhebbers bevinden die allemaal hebben geholpen. En zo konden we ook lessen buiten organiseren zodat de kinderen kunnen zien wat er zoal groeit, bloeit en leeft in een tuin. Nog niet zo lang geleden heeft de school een prijs mogen ontvangen voor dit project."


Ze stelt voor om even de tuin in te lopen. Het is op een woensdagmiddag zodat het plein er verlaten bij ligt. Twee meisjes uit de buurt zijn aldaar echter aan het spelen onder toeziend oog van de moeder van een van beide. Het blijken Annefien en Hiske te zijn. Als ze de juf in het zicht krijgen, roepen ze verheugd 'Juf Ineke'. ,,We gaan even in de tuin kijken", laat Ineke weten. ,,Willen jullie mee?" Dat willen de meisjes wel. Eenmaal in de tuin vertelt Ineke wat over de verschillende planten. Annefien en Hiske luisteren aandachtig. Op de vraag hoe ze de tuin vinden, klinkt het bijna synchroon 'superleuk'. ,,Dat bedoel ik nou", laat Ineke vrolijk weten. Verder commentaar is overbodig, hè?" Dan richt ze het woord tot de twee meisjes: ,,Maar jullie hebben vanmiddag vrij, hoor. Ga maar weer verder spelen op het plein." ,,Doen we", reageert een van beide. ,,Daag juf." Daarna lopen ze opgewekt weg.