Tijdens Achter De Kaap wordt wekelijks de hele krant doorgenomen met een focus op nieuws over Leersum .
Tijdens Achter De Kaap wordt wekelijks de hele krant doorgenomen met een focus op nieuws over Leersum . Edith Hazelzet

Heuvelrug

9 april 2021 om 11:52

De laatste loodjes

De vooruitzichten worden steeds beter. Steeds meer mensen zijn gevaccineerd en we kunnen ons verheugen op een zomer waarin veel meer mogelijk is. Maar we zijn er nog niet. Helaas blijven beperkingen nu nog noodzakelijk en zijn de onderlinge contacten beperkt. Dat is voor veel groepen heel vervelend en moeilijk. En dit wordt nu het zo lang duurt steeds moeilijker. Maar gelukkig zijn er ook allerlei initiatieven en organisaties die u willen helpen. Op deze website vindt u deze initiatieven: www.samenopdeheuvelrug.nl/informele-hulp-corona. Let op: dit overzicht is niet uitputtend en deze initiatieven en organisaties zijn niet verbonden aan de Sociale Dorpsteams of Gemeente Utrechtse Heuvelrug. U vindt hier informatie over bellijnen voor allerlei doelgroepen, organisaties die hulp bieden bij veel activiteiten en hulp aan jongeren.

Met vragen over zorg en hulp kunt u natuurlijk ook terecht bij de Sociale Dorpsteams. Heeft u een vraag of maakt u zich zorgen, dan kunt u bellen naar, 0343 56 58 00, iedere werkdag van 09.00–13.00 uur, mailen naar info@samenopdeheuvelrug.nl of het contactformulier invullen op de website www.samenopdeheuvelrug.nl.

Inlopen Grip op Geldzaken

U kunt weer terecht bij de inlopen Grip op Geldzaken. De inlopen zijn in: Amerongen, Bibliotheek, Allemanswaard 15, iedere dinsdag van 14.00-16.00 uur,

Doorn, Cantina van het Cultuurhuis, Kerkplein 2, iedere donderdag van 10.00- 12.00 uur,

Driebergen, Bibliotheek Hoofdstraat 164, iedere dinsdag van 10.00-11.30 uur.

Ook hier gelden bij de bezoeken de RIVM-richtlijnen.

Vrijwilligersvacaturebank

In onze vrijwilligersvacaturebank vindt u een vacature van Stichting Y Camps in Den Dolder. Y Camps organiseert vakanties voor kinderen met een lichte gedragsstoornis, diabetes, vluchtelingen en kinderen uit gezinnen met minder financiële draagkracht. Voor onze zomerkampen (24 juli t/m 27 augustus) in Leusden, zoeken we nog enthousiaste vrijwilligers. Als begeleider van dit kamp bedenk en organiseer je leuke activiteiten naast de zorg voor eten/drinken en andere praktische zaken. Je werkt in een team van ervaren en nieuwe vrijwilligers. Een kamp duurt 6 dagen (5 nachten).

Vorige zomer hebben we onze kampen georganiseerd aan de hand van een nationaal coronaprotocol voor zomerkampen. Ook dit jaar zullen we ons tijdens de kampen aan dit protocol houden.
Meer informatie vindt u op: www.heuvelrug.nl/vacaturebank. Op deze website vindt u nog veel meer vrijwilligersvacatures.

Is uw organisatie op zoek naar een vrijwilliger? U kunt uw vacature aanmelden voor de vacaturebank met een formulier dat u vindt op onze website www.heuvelrug.nl/vacaturebank.

Sociale Dorpsteams

De Sociale Dorpsteams zijn dagelijks van 09.00-13.00 uur telefonisch bereikbaar op (0343) 56 58 00.

Ook kunt u op een drietal locaties weer terecht op onze spreekuren.

De spreekuren zijn in: Amerongen/Overberg: Allemanswaard, Allemanswaard 15, dinsdag van 14.00–16.00 uur; Doorn: Cantina van het Cultuurhuis Pléiade, Kerkplein 2, donderdag van 10.00-12.00 uur; Driebergen: Bibliotheek, Hoofdstraat 164, woensdag 9.30-12.30 uur. Bij de bezoeken gelden uiteraard de RIVM-richtlijnen.

Jongerenruimtes

Onze jongerenruimtes: DJOI Driebergen, Fort Doorn, The Lounge Leersum en Time-Out Amerongen zijn weer beperkt open met aangepaste openingstijden. Via de social mediakanalen zoals Instagram en Facebook informeren zij wekelijks over de activiteiten die nog kunnen plaatsvinden. Wil je meer weten? Kijk op www.jongerenwerkheuvelrug.nl.



Begeleide wandelingen voor Mantelzorgers van naasten met dementie

Binnen onze gemeente zijn twee contactgroepen actief voor mantelzorgers van naasten met dementie: voor ‘mantelzorgers met een dementerende partner’ en voor ‘mantelzorgers met een dementerende ouder’. Het delen van ervaringen staat hierbij centraal. Ervaringen delen met mensen die in een vergelijkbare situatie zitten, kan steun en nieuwe inzichten geven.
Vanwege de coronasituatie is in december vorig jaar gestart met onlinebijeenkomsten in de avond. Omdat fysiek contact de voorkeur heeft worden voorlopig begeleide wandelingen georganiseerd op de derde woensdag in de maand. Er is plaats voor nieuwe deelnemers. Na een kort gezamenlijk moment wordt een prachtige wandeling (op 1,5 meter afstand van elkaar) gemaakt door de Kaapse Bossen. De wandelingen zijn gepland op woensdag 21 april. Voor de mantelzorgers met een dementerende partner van 11.00-12.30 uur en voor de mantelzorgers met een dementerende ouder van 12.30-14.00 uur. Het startpunt voor beide wandelingen is: Parkeerplaats bij Châlet Sint Helenaheuvel, St. Helenalaan 2 in Doorn. Vanwege corona is vooraf aanmelden verplicht. Aanmelding en informatie: Diana Stalenhoef 06 868 985 55 of mail diana.stalenhoef@samenopdeheuvelrug.nl.

Jonge mantelzorgers

Bijna alle jongeren helpen thuis wel eens mee. Opruimen, boodschappen doen of een keer oppassen. Dat is gemakkelijk en ook goed. Maar soms doen ze veel meer. Eén op de 10 jongeren is mantelzorger en ongeveer 1 op de 4 jongeren groeit op in een gezin waar iemand extra zorg of hulp nodig heeft. Mantelzorger zijn is vaak druk. Er is weinig tijd voor je eigen dingen, zoals school, sport en vrienden. Als het teveel wordt dan raak je overbelast en dat is niet goed. Zorg daarom goed voor jezelf. Hoe doe je dat?
Zoek informatie over wat er precies aan de hand is. Dat kan op internet of praat eens met je huisarts. Praat met iemand die jij vertrouwt. Zoek contact met andere mantelzorgers. Zo weet je beter wat er speelt en wat je kunt doen om problemen te voorkomen.
Ook is er het Project Jongeren en Mantelzorg.
Voor informatie en vragen over dit project kunt je contact opnemen met Diana Stalenhoef via diana.stalenhoef@samenopdeheuvelrug.nl.

Leersum

Achter De Kaap

In verband met de coronamaatregelen is besloten dat er de komende tijd geen reguliere bijeenkomsten van Achter De Kaap zullen plaatsvinden. Wel is er iedere week een videoconferentie. Wilt u hier meer over weten? Mail dan naar: achterdekaap@gmail.com.