column

9 april 2021 om 11:59

Mijn mbo'ers

In Nederland voelt maar liefst 20% van de werknemers zich nutteloos op het werk. Bij de lockdown werden zij, als eersten, dan ook verbannen van hun 'werkplek'. Miljarden aan euro's worden besteed aan deze zinloze 'bullshitbanen'. Jammer, zeker ook omdat zij ervaren niets toe te voegen aan de maatschappij. Zij zijn het ook die onevenredig veel bij de psychiater op de bank belanden. De universitaire studies die zij gevolgd hebben zijn bijvoorbeeld: vrijetijdskunde, Keltische talen en cultuur (leuk voor een rol in The Lord of the Rings) of een studie Engelse metaforen. Jaarlijks dienen deze studenten voor hun opleiding 2000 euro, uit een zeer soepele lening, neer te leggen. De belastingbetaler, wij dus, nog eens het viervoudige.
Nu heeft de politiek de student ontdekt als zijnde 'zielig'. Kosten noch moeite worden gespaard om hen te ontzorgen. Lenen om het beperkte deel van je studie te financieren een taboe. Zo raar is dit allemaal. Als je de lening niet terug kan betalen dan hoeft dat helemaal niet. Vaak geboren in een 'goede' wijk heb je kunnen bewijzen een goed verstand te hebben. Je krijgt een betere, gezonde en goed betaalde baan. Een leven als student, als de mooiste periode van je leven. De kers op de taart. Je moet dan wel een goede studie kiezen. Geneeskunde, farmacie, natuurkunde of een technische studie. Niet leidend naar een 'bullshitbaan', maar bijdragend aan de opbouw van onze maatschappij in een duurzame wereld.
Na mijn 31 jaar leraarschap namen onderwijskundigen, pedagogen en agogen mijn ROC over. Zij wisten uit hun universitaire studies te vertellen, wat ik tot dan fout had gedaan. Mijn mbo'ers: een dag naar school en daarnaast vier dagen van 8 tot 17 aan de slag. Vaak diensten draaien bij nacht en ontij opdat wij comfortabel ons leven kunnen leiden. Als ze 67 zijn hebben ze 50 jaar belasting en premies afgedragen, opdat het de student aan niets zal ontbreken. Zij zijn het, met hun vitale beroepen, die de maatschappij draaiende houden. De monteurs, bouwvakkers, chauffeurs en verpleegkundigen. Met mijn natuurkunde en technische studie, mocht ik mijn mbo'ers richting geven. Zij doen ertoe en ze zijn terecht trots op hun vakopleiding. Helaas ook na de laatste verkiezing, waarbij de randstad elite aan het langste eind trok, zullen zij niet die erkenning krijgen die zij en alleen zij verdienen. Het kiezen voor een universitaire pret studie met vaak de aansluitende 'bullshitbaan', als hoogste goed, blijft. De politiek staat daar wel borg voor.
Een aardige anekdote is dat een Driebergse mbo'er mij, als dank, op oudjaar een zogenaamde Chinese rol bezorgde. Een rol afkomstig uit een voorraad Belgisch vuurwerk opgeslagen onder het bed van zijn moeder. Een opmerkelijke plek, zo in overleg met zijn vader gekozen. Het volgende studiejaar werd in ieder geval krachtig 'ingeluid'!!


jaapholwerda@gmail.com