Bestuursleden van de Oranjevereniging Frans van der Craats (l) en Peter Kroes wensen iedereen een vrolijke Koningsdag toe.
Bestuursleden van de Oranjevereniging Frans van der Craats (l) en Peter Kroes wensen iedereen een vrolijke Koningsdag toe. Babs Bouwman

'Versier je huis of straat op Koningsdag'

9 april 2021 om 16:09

Veel leuks (ook online) te doen op Koningsdag

DOORN Een volledige traditionele viering van Koningsdag zit er dit jaar nog niet in. Toch doet Oranjevereniging Doorn er van alles aan om 27 april zo feestelijk mogelijk te maken. En dat doen ze niet alleen: want ook lokale verenigingen hebben leuke activiteiten bedacht waar iedereen aan mee kan doen. Het allerleukste idee is de versierwedstrijd van huizen en straten op deze dag: heel Doorn kleurt oranje! Meld je aan via de website: er zijn leuke prijzen te winnen.


Babs Bouwman

Al 92 jaar zetten vele vrijwilligers van de Oranjevereniging Doorn zich in voor een feestelijke dag met veel activiteiten. Ook dit jaar weer. En ondanks dat er nog niet veel kan, is er toch van alles te beleven. ,,Wij roepen de mensen op er vooral zelf een leuke feestdag van te maken”, zegt voorzitter Peter Kroes. Samen met Conny Naafs, Peter Kranenburg, Kees schippers en Frans van der Craats vormen zij het actieve bestuur. Daarnaast kunnen ze rekenen op hulp van veel vrijwilligers die helpen met alle voorbereidingen en de handen uit de mouwen steken op de dag zelf. Hoe gaat Koningsdag 2021 er uit zien en wat valt er allemaal te beleven?


ORANJEFESTIJN Genoeg om je op te verheugen op deze nationale feestdag. Want wat is er leuker dan nu al plannen te maken met je gezin of buurtgenoten, hoe je je huis, tuin of straat gaat versieren? Zowel Leersum als Doorn doen mee: ieder dorp heeft een eigen jury die beoordeelt wie er in de prijzen valt. En die zijn niet mis! Zo heeft Doorn als eerste prijs een volledig verzorgde barbecue voor 10 personen: aangeboden door Slager Ben uit Doorn. Verder bieden andere Doornse ondernemers ook leuke prijzen aan.

Aanmelden kan via de website. Frans van der Craats: ,,Ik hoop dat we met zijn allen, natuurlijk wel op 1,5 meter, Doorn omtoveren tot een vrolijk oranjefestijn.” In de week vóór Koningsdag komt alle informatie beschikbaar op: www.oranjeverenigingdoorn.nl.        


ONLINE In het kader van de maatregelen is thuisblijven nog steeds het advies. Gelukkig hoef je je thuis niet te vervelen. Zo kun je bijvoorbeeld meedoen aan de online escaperoom van de Kinderspeelweek Doorn. Dat hoeft overigens niet per se op Koningsdag zelf, want dit uitdagende spel staat maar liefst de hele meivakantie online. Wat dacht je van een Koningsdagdans. Blomdance Doorn en Maarn voert vanuit de studio een dans op, waar iedereen aan mee kan doen. In je huis, tuin of zelfs met je straat. Even lekker uit je dak gaan, daar word je toch vrolijk van?


LANDELIJK Zoals gebruikelijk zijn er ook dit jaar landelijke activiteiten die je vanuit je huis kunt meebeleven. Vanaf half 10 klinken op tientallen beiaards dan bekende (vaderlandse) liederen rond dit thema. Tussen 9.55 en 10.00 uur is in heel Nederland klokkengelui te horen als teken van verbinding. Om 10.00 uur zingen alle Nederlanders, onder begeleiding van beiaardiers, vanuit hun huizen, tuinen of balkons, het Wilhelmus.

Daarna feliciteren burgemeesters in het hele land Zijne Majesteit via de website van hun eigen gemeente. Tot slot is tussen 16.15 en 17.50 uur de speciale uitzending ‘MAX Koningsdag’, uitgezonden vanuit Paleis Soestdijk, waar een terugblik te zien is op het Koninklijk bezoek aan Eindhoven. Met als hoogtepunt de Nationale Toost om 16.30 uur, waar we het glas heffen op de verjaardag van Zijne Majesteit en op de gezondheid van iedereen.

Help mee om van Koningsdag een feestelijke dag te maken: thuis, in je tuin of met je buurt. Interesse om vrijwilliger te worden? Het Oranjebestuur zoekt versterking van bestuur en vrijwilligers. Alle hulp is welkom. Mail naar: secretariaat@oranjeverenigingdoorn.nl

w        [www.oranjeverenigingdoorn.nl