Tjerk Bogtstra van Bogtstra & Kempers Tennis Academy bereidt talentvolle jeugd voor  op een tenniscarrière.
Tjerk Bogtstra van Bogtstra & Kempers Tennis Academy bereidt talentvolle jeugd voor op een tenniscarrière. Henk Koster

Goede tennissers maken elkaar beter

14 april 2021 om 10:03

Van topjeugd tot professional

DOORN Een tennisinternaat waar talentvolle jeugdtennissers worden voorbereid op een profbestaan. Het plan waar de KNLTB de afgelopen anderhalf jaar over sprak met oud toptennisser en voormalig captain van het Nederlandse Davis Cupteam Tjerk Bogtstra. Dertien jeugdspelers in de leeftijd van 12 t/m 16 jaar zouden bij de Tennis Academy Bogtstra & Kempers in Doorn samen trainen, eten, slapen en naar school gaan. Volgens Bogtstra de beste manier om alles uit het aanstormende talent te halen. Helaas zijn de ambitieuze plannen voortijdig afgebroken en dat vindt Bogtstra teleurstellend. Er waren te veel hobbels op de weg. Ondanks dat zeven van de dertien geselecteerde spelers al worden opgeleid bij zijn privéschool in Doorn, was met de komst van een tennisinternaat zijn grote wens in vervulling gegaan.


Babs Bouwman

Het plan voor centralisatie van een toptennis opleiding komt uit de koker van Jacco Eltingh, technisch directeur van de KNLTB. Bogtstra was direct enthousiast over deze nieuwe koers: ,,Goede spelers maken elkaar beter”, vindt de oud toptennisser. ,,Je hebt concurrentie nodig om naar een hoger niveau te komen. Als je in een klimaat opgroeit waar je voortdurend gelijkgestemden om je heen hebt, maak je elkaar beter”, is Bogtstras overtuiging. Jonge tennissers die dag en nacht bij elkaar zijn, voelen ze dat eenzelfde doel nastreven.

Bogtstra heeft respect voor de manier waarop de tennisbond zijn nek heeft uitgestoken. ,,Er zijn altijd wel mensen die vinden dat iets anders of beter kan. Maar als je echt iets wil veranderen moet je achter je visie gaan staan, anders gebeurt er nooit wat.” Dat heeft Eltingh met dit project gedaan.


IMPACT Waar liep de discussie vast? Vooral voor de kinderen die volgend jaar naar het examenjaar zouden gaan, was de verandering van school een struikelblok. Ouders vroegen zich af of het wel verstandig was om hun zoon of dochter voor dat laatste jaar van school af te halen. Afgezien van het andere onderwijs, haal je een kind ook uit zijn/haar sociale omgeving. Dat heeft veel impact.

Er speelden meer aspecten mee, want de zes spelers, die verspreid zitten over heel Nederland, hadden al jaren een eigen trainer. Het zou betekenen dat zij het kind, dat ze jaren opgeleid hebben, moesten afstaan. Daar moet je wel enthousiast voor zijn. Het loslaten was ook een punt voor de ouders. Met het uit handen geven van je kind, knip je in feite de navelstreng door: best lastig. Allemaal begrijpelijke argumenten. Maar waar zijn de jonge tennissers eigenlijk het meeste bij gebaat?


ALLEEN Bogtstra: ,,Als je als kind geselecteerd wordt, spring je toch een gat in de lucht?" De hele dag met topsport bezig zijn, dat is hun sociale omgeving. ,,Als je daar niet blij van wordt, kun je geen topsporter worden”, aldus Bogtstra. Een tenniscarrière betekent dat je continue op reis bent. Alleen het vliegtuig en het hotel in, alleen trainen en een wedstrijd spelen. Verliezen en jezelf weer oprapen. Je moet niet alleen als tennisser goed zijn, maar je moet ook als mens dat leven kunnen leiden. Daar besteedt Bogtstra veel aandacht aan in zijn opleiding. Het is zijn overtuiging dat je kinderen al jong zelfredzaamheid moet aanleren. Zelf je lunchpakketje klaarmaken, inschrijven voor toernooitjes, zelf de bus of trein pakken, je tas inpakken en ga zo maar door. Alleen dan ben je goed voorbereid op het leven van een proftennisser.


Een tennisinternaat in Doorn was een grote wens en Bogtstra was er wel van overtuigd dat het succesvol zou worden. Bovendien een fantastische uitdaging om verantwoordelijk te zijn voor de allerbeste tennissers in Nederland naast zijn al goed lopende tennisacademie. Als het ooit nog van de grond komt, dan staat hij er beslist weer voor open.