Afbeelding
BDUmedia

VVD blijft grootste in Utrechtse Heuvelrug

23 maart 2021 om 14:35

HEUVELRUG Net als in het landelijke beeld is ook in de gemeente Utrechtse Heuvelrug de VVD de grootste partij bij de Tweede Kamerverkiezingen, al moest de partij wel inleveren ten opzichte van 2017. D66 blijft de tweede partij op de Heuvelrug, maar die partij is procentueel wel de grootste winnaar. CDA blijft de nummer drie in de gemeente, maar verliest veel.

Naast het verlies van het CDA zijn er meer partijen die hebben moeten inleveren in de Utrechtse Heuvelrug. Zo scoorden onder meer PVV, SP, PvdA en 50PLUS ook lager dan in 2017, maar de grootste verliezer is GroenLinks. Daartegenover staat (naast D66) winst voor onder meer ChristenUnie, Partij voor de Dieren en Forum voor Democratie.

Van de nieuwe partijen scoorde Volt het beste met 3,2 procent van de stemmen, maar ook JA21 kreeg 2,2 procent van de stemmen.

De opkomst in de Utrechtse Heuvelrug was 83,7 procent en dat is iets lager dan bij de vorige Tweede Kamerverkiezingen in 2017, toen was het 86,4 procent.

De opkomst bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer komt volgens een aangepaste exitpoll van Ipsos in opdracht van de NOS uit op 82,6 procent. Daarmee zou het de hoogste opkomst zijn sinds 1986 toen bijna 86 procent van de stemgerechtigden kwam opdagen. Bij de laatste verkiezingen voor de Tweede Kamer in 2017 was de opkomst 81,9 procent.

De verkiezingen verliepen door het coronavirus dit jaar heel anders dan vier jaar geleden. Mensen van zeventig jaar en ouder mochten per brief stemmen en de stembureaus waren drie dagen open.