Pang wroet graag wat rond buiten zijn hok, maar zal straks vast blij zijn met zijn nieuwe verblijf.
Pang wroet graag wat rond buiten zijn hok, maar zal straks vast blij zijn met zijn nieuwe verblijf. Wilco Willemse

'De Knuffelweide versie 2021' in de maak

24 maart 2021 om 11:33

Vakcollege bouwt acht nieuwe dierenverblijven

AMERONGEN Op kinderboerderij de Knuffelweide in Amerongen is het al maanden heel erg rustig. Alleen de vrijwilligers lopen er rond om de dieren te voeren en de hokken te verschonen. Door de coronamaatregelen zijn bezoekers er niet welkom, dus van knuffelen met de dieren is even geen sprake. Achter de schermen is het juist een drukte van belang en worden grote plannen gesmeed.


Wilco Willemse

Na zesenhalf jaar is het hoog tijd om de boel eens flink op te knappen. Vooral voor de meeste dierenverblijven geldt dat ze inmiddels hard aan een grondige renovatie toe zijn. Vervangen leek vanwege het kostenplaatje onmogelijk, tot er met een klein beetje hulp van een enthousiaste Amerongse onderneemster een mooi plan geboren én uitgewerkt werd.

Susan Claessens woont in Amerongen en heeft een eigen bedrijf in het communicatievak. In die hoedanigheid staat ze de Knuffelweide regelmatig bij: ,,Het is zo’n leuke plek! Ik ben blij dat ik mijn expertise af en toe kan inzetten om te helpen. Het jaar rond moeten de vrijwilligers alle zeilen bijzetten om de begroting kloppend te krijgen. Sponsordeals, acties, verlotingen, alles is nodig om eenvoudigweg rond te komen. Om dan extra middelen te krijgen voor een grondige verbouwing, is heel lastig. Op zo’n moment schiet ik graag te hulp.”


GAT IN DE LUCHT Zo ontstond het plan ‘Knuffelweide 2021’, met als doel nieuwe dierenverblijven. ,,We zijn blij met de lokale ondernemers", vertelt Claessens. ,,We hebben de Jumbo, Volvo Reede, Nuyt Groep, de Brabander en Technivorm bereid gevonden een verblijf te sponsoren. Hun naam prijkt straks op één van de hokken. En met een flyeractie is via een QR-code behoorlijk wat geld binnengekomen van inwoners van Amerongen. Dat was ook nodig, dierenverblijven zijn hartstikke duur in aanschaf. Dus besloten we het anders aan te pakken en kijken of we met hulp zelf verblijven konden bouwen."

,,Na wat heen en weer bellen hadden we beet", vervolgt Claessens. ,,We sprongen een gat in de lucht toen Vakcollege Maarsbergen bereid bleek te zijn om alle hokken in elkaar te timmeren door hun leerlingen. Hopelijk kunnen we ook nog wat bouwmateriaal gesponsord krijgen, dan komen we echt een heel eind.”


VAKCOLLEGE Directeur van Vakcollege Maarsbergen Jenny Oldenhuis ziet de meerwaarde voor de leerlingen: ,,Het is een prachtige opdracht die we graag hebben aangenomen. Dat past ook heel goed bij de maatschappelijke functie die we hebben. Onze leerlingen ‘bouw, wonen en interieur’ gaan onder leiding van hun docent Ludwig van Aagten aan de slag om de hokken te bouwen. Alle technieken uit de leerlijn kunnen toegepast worden. Dus naast leuk is het ook nog eens hartstikke leerzaam. Daarbij kent Ludwig als Ameronger de Knuffelweide goed, dat maakt het extra leuk. Ook voor de leerlingen is het heel waardevol om straks de resultaten van hun werk te zien.”

EXCELSHEET Joanne Hartemink is de blije penningmeester van de Knuffelweide: ,,Het is heel fijn om de bedragen op de excelsheet te zien groeien, hartverwarmend om te zien dat velen de Knuffelweide willen steunen. In eerste instantie leek de grote verbouwing onhaalbaar, maar het lijkt nu echt te gaan lukken. We kunnen het hout en de palen gaan bestellen voor Vakcollege Maarsbergen, zodat de leerlingen aan het werk kunnen. We hopen dat het lukt onze zevende verjaardag, op dierendag 4 oktober, extra feestelijk te maken met het onthullen van de nieuwe verblijven. We hopen ook heel erg dat we binnenkort weer open mogen voor publiek, want we missen onze bezoekers heel erg.”