column

23 maart 2021 om 13:01

Groen, groener, groenst

Ons Nationaal Park wordt wel eens aangeduid als de ‘groene long’ van onze regio. Een mooie omschrijving, maar het is zoveel meer. Wij beschouwen ons landschap als onze ziel en zaligheid.


Die ziel en zaligheid staat onder druk. Er is behoefte aan meer huizen en de energietransitie vraagt ruimte. Wie vecht voor bescherming en behoud van het landschap, wordt vaak afgeschilderd als conservatief. Onterecht denken wij en ook simpelweg niet waar. De VVD omarmt noodzakelijke ontwikkelingen, maar op de voorwaarde dat ze passen in ons landschap. Het liefst zelfs zo dat ze ook iets toevoegen aan dat landschap.


Is dat dan conservatief? Noem het hoe je wilt. Wij willen groen, groener, groenst. Dat vraagt actie. Onlangs dienden wij de motie ‘Bomen, bomen, bomen!’ in. In deze motie riepen we op om bomen bij te planten in onze gemeente. Voor iedere inwoner een boom! Deze motie is unaniem aangenomen door de gemeenteraad. Dat zegt wel wat...


De afgelopen jaren hebben we ons steeds sterk gemaakt voor behoud en versterking van ons landschap en duurzaamheid. Dat begint voor ons bij de basis op orde krijgen. Zo werd de wettelijke herplantplicht, die zegt dat iedere door de gemeente gekapte boom moet worden vervangen door een nieuwe boom, op de Utrechtse Heuvelrug al jaren niet uitgevoerd. Dat hebben we hersteld. We maken ons hard om de voorgenomen bomenkap bij Huis Doorn te voorkomen en we houden vast aan de rode contour wat bouwen betreft en eerst de daken vol met panelen.


Die groene ziel en zaligheid is ook de reden dat de VVD windmolens heeft uitgesloten binnen de huidige en toekomstige grenzen van het Nationaal Park. Ons landschap maakt dat de focus op alleen wind en zon te smal is. Veel locaties zijn simpelweg ongeschikt en zoveel ruimte hebben we niet. We hebben niet genoeg aan zon en wind. Daarom hebben we hier lokaal ruimte gecreëerd voor andere technieken zoals waterstof en slimme combinaties met energieopslag. Om straks meer keus te hebben, moeten we daar nu iets voor doen. Welke weg we inslaan als het om duurzame energie gaat is erg belangrijk. De juiste weg is nog niet gevonden. Wij zien ook de noodzaak van schone energie en het verlagen van onze uitstoot, maar wel met respect voor ons groene kapitaal. Eenmaal op de juiste weg kunnen we meters maken.


Misschien, als je het zo bekijkt, is de starre focus op zon en wind juist wel conservatief. Als duurzaam denken en doen betekent dat het ten koste gaat van waar we in feite om zijn begonnen met duurzaamheid, dan willen wij een stap verder.

Groen, groener, groenst, VVD: noem dat maar progressief!


Florien Scager
VVD Utrechtse Heuvelrug