Anton Schaddelee voelt zich na zijn transplantatie veel fitter. Zijn verhaal is vanaf maandag te zien in De 100 op NPO1.
Anton Schaddelee voelt zich na zijn transplantatie veel fitter. Zijn verhaal is vanaf maandag te zien in De 100 op NPO1. Monique José Timmermans

Transplantatie geeft leven terug

24 maart 2021 om 10:53

Meer energie voor Anton en rust in het gezin

MAARN Het leven van Anton Schaddelee is compleet veranderd na zijn transplantatie. Was zijn uithoudingsvermogen tijdens het vorige interview in november 2018 minimaal, inmiddels voelt hij zich gewoon jong. Om het grote belang van nadenken over orgaandonatie te onderstrepen, doet hij mee aan de televisieserie ‘de 100: wachten op een donor’ die vanaf maandag wordt uitgezonden op NPO1.


Monique José Timmermans

Het lange wachten is voor Anton inmiddels voorbij. In september vorig jaar zijn bij hem ‘Eilandjes van Langerhans’ in de lever gespoten, een niet veel voorkomende transplantatie. ,,De enorme en niet te controleren uitschieters in mijn suikerwaarde zijn verleden tijd.”


Maanden is Anton gevolgd voor het programma. ,,Het begon met een opname met Bert van Leeuwen hier op LTV Maarn. Tennissen is immers mijn grote passie, tennisleraar worden was ooit mijn droom en nu kon ik nauwelijks meer een paar games spelen.”


ENERGIE Dankzij de maanden waarin zijn dagelijks leven in beeld is gebracht, ziet de kijker straks hoezeer het leven van Anton is veranderd. ,,Was ik voorheen bekaf als ik mijn zoon naar school had gebracht en kon ik een kwartiertje in de tuin bezig zijn, inmiddels ben ik een paar uur met werk in de tuin bezig.” En in het gezin is ook meer rust gekomen. ,,Mijn zoon week niet van mijn zijde. Hij wilde altijd paraat zijn voor het geval mij iets zou overkomen. Inmiddels zit hij in de brugklas en heeft zijn zorgen kunnen loslaten. Een veel gezondere situatie, ook voor hem dus.”


BESPREKEN De donorwet die op 1 juli 2020 in werking is getreden, heeft volgens Anton het gesprek over orgaan- en weefseldonatie in de huiskamer gebracht. ,,Nabestaanden moeten op een heel emotioneel moment beslissen over donatie. Dat heb ik nog nooit meegemaakt, maar het lijkt me afschuwelijk, zeker als je er niet met elkaar over hebt gesproken. Omdat dankzij de wet iedereen automatisch als donor geregistreerd wordt, moet je erover nadenken of dat inderdaad je wens is.”


ZIEKENHUIS Voor Anton kwam het verlossende telefoontje in september vorig jaar. ,,De transplantatie vond de dag erna ’s middags plaats. De cameraploeg was er bij, maar daar was ik zelf helemaal niet meer mee bezig. Je hebt alleen oog voor de transplantatie die via een infuus ging. Zonder operatie was dat een minder heftige ingreep dan de meeste mensen voor ogen zullen hebben. Het betekende ook dat ik fysiek sneller herstelde dan in het geval van een operatie.”


TENNISSEN ,,Ik ben blij dat mijn lichaam nu niet meer zo ontregeld is, sinds de transplantatie heb ik niet meer in het ziekenhuis gelegen. Op de binnenbaan heb ik al geprobeerd te tennissen en dat hoop ik binnenkort ook hier in Maarn op de buitenbanen weer te kunnen doen. Uiteraard staat mijn gezondheid voorop, maar ik heb er alle vertrouwen in dat ik weer een partijtje kan spelen.”


UITZENDING Zelf heeft Anton de uitzendingen van ‘De 100' nog niet gezien, dus ook hij zit op maandagavond voor de televisie. ,,In de eerste aflevering is mijn bijdrage nog klein, later wordt mijn verhaal meer opgepakt. Het eindigt met een opname met Bert van Leeuwen in de sneeuw op de zandafgraving. Echte winterpret op de slee. Het moest nog een keer over omdat door de kou de apparatuur niet goed werkte. Gelukkig hield ik het nu vol om alles over te doen! Intussen vroegen wandelaars zich af waar ze Bert van Leeuwen toch van kenden. Dat was grappig.”


'De 100' is vanaf 29 maart op NPO1.