John en Wijnanda van Brenen.
John en Wijnanda van Brenen. Gizella Komondy

Derde generatie familiebedrijf Van Brenen

25 maart 2021 om 18:37

DOORN Van Brenen & Zn, specialist in verhuizingen, transporten en containers, is één van de grootste en oudste familiebedrijven op de Utrechtse Heuvelrug. John en Wijnanda Van Brenen zetten het bedrijf dat hun grootouders in 1945 startten, met succes voort. ,,We bestonden in 2020 75 jaar, we zijn ver gekomen. Daar zijn we trots op.”


John & Wijnanda nemen het familiebedrijf, samen met hun vader Jan van Brenen in 1995 over van hun drie ooms. Wijnanda: ,,We zijn nog één van de weinige derde generatiebedrijven in Doorn. Gelukkig wilden we het samen doen. Qua takenverdeling doe ik alles wat met personeelszaken, regelgeving en vergunning te maken heeft.” John: ,,Mijn vader nam de verhuizingen op bij bekende klanten in de buurt. Hij vond het gezellig om een praatje met ze te maken. Ik ging naar opdrachtgevers door het hele land.”


KWALITEIT Wijnanda ,,We namen het bedrijf over met twaalf man personeel. Het is inmiddels een middelgrote onderneming met 23 medewerkers. In 2010 werden we familiebedrijf van het jaar, daar was onze vader nog bij. Jurylid burgemeester Reeringh reikte ons de prijs uit. Wat waren we trots! Toen ons bedrijf automatiseerde, stopte onze vader.” John: ,,Het succes van ons bedrijf zit ‘m in onze service. Kwaliteit leveren is onze top prioriteit. We denken altijd mee en we doen altijd iets extra’s. Veel klanten komen elke verhuizing weer bij ons terug. Nieuwe klanten krijgen we via via.”

De goede naam van Van Brenen heeft nog een andere oorzaak: maatschappelijke betrokkenheid. ,,Bij feestelijkheden in het dorp vragen ze vaak onze hulp.” De verhuiswagens zijn regelmatig het podium voor Sinterklaas, de Harmonie of een ander spektakel.


KOOP LOKAAL Van Brenen heeft niet veel last van de crisis. ,,Er staan elke dag vijf verhuizers op de planning en we hebben veel afvalcontainers afgeleverd voor verbouwingen.” Wijnanda: ,,We leven erg mee met ondernemers die het moeilijk hebben. We geloven in ‘Koop Lokaal'. Met kerst gaven we het personeel cadeaubonnen van lokale ondernemers, we bestellen take-away bij restaurants in het dorp en besparen ondernemers kosten door de rolcontainers minder vaak te legen omdat ze minder afval hebben. Eigenlijk doen we ook altijd zaken met relaties. Zo versterk je elkaar."

FINALISTEN John en Wijnanda vonden het leuk dat ze genomineerd waren voor de Ondernemer van het Jaarverkiezing. ,,Het is jammer dat de verkiezingen niet doorgingen, we hadden graag van de jury gehoord waarom we finalist zijn geworden. Wel vinden we dat de organisatie het mooi heeft opgelost. Natuurlijk is elke ondernemer een winnaar in deze tijden!”