De teamleden van Antonides Infrawerken BV.
De teamleden van Antonides Infrawerken BV. Gizella Komondy

Ondergrondse infrastructuur booming business

25 maart 2021 om 16:33

MAARSBERGEN Antonides Infrawerken maakte in een paar jaar tijd een indrukwekkende omzetgroei. Het geheim achter het succes van Mark Antonides is zijn ondernemersdrang en zijn team. ,,De jongens staan altijd klaar voor mij. Dat ik dit heb bereikt, heb ik aan hen te danken."


Op zijn 15e was Mark al ondernemend bezig. ,,Ik reed met skelter en aanhanger vol scheppen, schoffels en harken de buurt rond. Op de aanhanger stond: Antonides Tuinwerkzaamheden. Voor een paar euro kluste ik in de tuinen van buurtbewoners .” Op zijn 18e begon hij als loon- en verhuurbedrijf. Door zijn kennis van de markt en de affiniteit met de werkzaamheden zag hij kansen in de ondergrondse infrastructuur en richtte in 2013 Antonides Infrawerken BV op.


Anno 2021 is Antonides Infrawerken all-in aannemer. Het bedrijf legt gas-, water-, data- en elektrakabels aan. ,,Alles wat onder de stoep ligt”, zegt hij in zijn eigen woorden. Op een gemiddelde dag werken er honderd jongens op de werkvloer, van wie 40 tot 45 in loondienst. De laatste zes jaar steeg zijn omzet geleidelijk naar acht miljoen.

Wie denkt dat Mark nu in een pak met stropdas achter een bureau de directeur uithangt, heeft het mis. Hij gaat het liefst gewoon met de jongens aan het werk of zit een dagje op de truck. ,,Een nieuwe truck is een nieuw speeltje voor mij, dat ik even uit moet proberen, maar meestal ben ik bij de jongens op de werkvloer. Zij moeten het toch doen, ik sta voor hen in en help ze daarbij. Daarmee houd ik een goede band met hen.”

Tijdens de crisis was het drukker dan ooit. ,,Omdat de winkelstraten lekker rustig zijn, hebben we daar veel werkzaamheden gedaan. Als de winkels weer volledig opengaan, zitten wij niemand meer in de weg.“


ENERGIETRANSITIE Ook speelt de energietransitie een rol in de wereld van ondergrondse bekabeling. ,,Iedereen wil van het gas af, maar dan kan natuurlijk niet één-twee-drie. Tachtig procent van onze werkzaamheden is nog steeds het vernieuwen van gasnetten. Als daar in de toekomst een andere energiebron voor komt, dan vraagt dat ook om andere leidingen of kabels.” Daarnaast leveren mensen met zonnepanelen vaak energie terug aan de energiemaatschappijen. Daar zijn meer kabels voor nodig, wel vier of vijf in plaats van één. Tel daar de kabels voor data bij op en de conclusie is: het is druk onder de stoep! Mark: ,,Het is echt een booming business.”

Dat Antonides Infrawerken genomineerd is voor de Ondernemersprijs van 2019, zal niemand verbazen. ,,Ik had het leuk gevonden om winnaar te worden, maar in deze tijd gun ik het iedere ondernemer om winnaar te zijn.”