Gemeente daagt cultuursector uit

10 maart 2021 om 13:16

Er zit meer dan
een ton in
de subsidiepot

HEUVELRUG Nu er door massale vaccinaties licht aan het einde van de coronatunnel komt, stelt de gemeente subsidiepotten open voor de cultuursector. Wethouder Hans Waaldijk (Open) daagt instellingen, verenigingen, cultureel ondernemers en inwoners uit, om met plannen te komen voor activiteiten, kleine evenementen en voorstellingen. Daar is meer dan een ton subsidiegeld voor beschikbaar, zegt Waaldijk.


Michiel Schaaij

Door de pandemie is van de bestaande dorpsbudgetten nauwelijks gebruik gemaakt. Dat geld zit dus nog in kas. Daarboven heeft het kabinet de gemeente extra geld gegeven, onder andere om de cultuursector nieuw leven in te blazen. ,,We merken dat er nog wat terughoudendheid is om een cultuursubsidie aan te vragen”, zegt Waaldijk, die organisatoren graag wil opporren om met concrete plannen te komen.


VERLIES De wethouder hoopt dat er vanaf september eindelijk weer culturele activiteiten mogelijk zullen zijn. ,,Cultuur is een belangrijke verbindende factor in de samenleving”, zegt Waaldijk. ,,Die willen we hiermee weer in het zadel helpen.”


Financieel wethouder Gerrit Boonzaaijer (SGP) zegt nadrukkelijk, dat hij geen geld wil stoppen in het verlies van vorig jaar. ,,Het is een impuls om de sector weer voorzichtig aan de gang te krijgen.”

TERRASSEN Intussen bereidt de gemeente zich voor op de opening van de terrassen van de Heuvelrugse horeca. Het kabinet kondigde eerder deze week aan, dat ondernemers wellicht eind maart weer gasten op hun buitenterrassen mogen ontvangen. Wethouder Rob Jorg (VVD) juicht die ontwikkeling toe. ,,Onze inwoners, gasten en ondernemers willen niets liever”, zegt hij.


Het college heeft daarom alvast besloten, dat terrassen ook dit jaar weer groter mogen zijn dan normaal. Om covid-besmettingen te voorkomen, is het de bedoeling dat de tafels en stoeltjes op voldoende afstand van elkaar worden geplaatst. Ook vorig jaar gunde de gemeente horeca-terrassen meer ruimte. Volgens Jorg is het niet de bedoeling om die extra ruimte te gebruiken om meer gasten te bedienen.