Column

9 maart 2021 om 15:33

Gemeenten:
krap bij kas

'Politiek trekt weinig geld uit voor gemeenten'. Zo plaatste circa een week geleden dagblad Trouw deze kop boven een artikel in genoemd dagblad. In dit artikel werd uitvoerig ingegaan op de deplorabele financiële situatie van circa een derde van de Nederlandse gemeenten. De VVD en het CDA hebben in hun verkiezingsplannen een half miljard extra geïnvesteerd voor extra investeringen in het gemeente- en provinciefonds. Dit bedrag is bestemd voor de zorg voor jeugd, langdurig zieken en ouderen. Het extra geld levert zo’n 200 miljoen euro op voor jeugdzorg en de Wet maatschappelijke ondersteuning voor de jeugdzorg (Wmo). We mogen overigens niet vergeten dat, zo bleek uit het onderzoek,gemeenten in 2019 alleen al voor de jeugdzorg 1,7 miljard euro tekort kwamen.


De tijdelijke extra budgetten waar gemeenten de afgelopen jaren de beschikking over kregen om de hogere zorgkosten te dekken, hebben nauwelijks enige soelaas geboden. Ook verzwaring van de altijd al bekritiseerde Onroerend zaak belasting (Ozb) lijkt allerminst de geldelijke problemen bij gemeenten te verlichten. Gedacht wordt nog welaan een eertijds geponeerd VNG – voorstel om een lokaal belastingstelsel te introduceren. In diverse EU-landen wordt dit reeds toegepast. Op die manier krijgen gemeenten meer regie over de eigen financiën.


Maar, zo luidt de veelgehoorde opvatting, de financiële situatie van gemeenten moet eerst op orde zijn voor men aan dat soort dingen kan denken. Om daar wat aan te doen is volgens Groen Links de gemeenten de mogelijkheid geven belasting te heffen op leegstaande panden. Dat is heel wat anders dan een noodgreep van sommige gemeenten om geld bij te leggen uit de algemene reserves om te voorkomen dat ze onder algemeen toezicht komen te staan. Daar zitten, in het algemeen gesproken, gemeenten niet op te wachten. Dat geldt eveneens voor de gemeente Utrechtse Heuvelrug.


f.schaik@planet.nl