De verkiezingen staan voor de deur.
De verkiezingen staan voor de deur. Huib de Vriend

Klimaat in de verkiezingen

9 maart 2021 om 09:46

'Wat je niet gebruikt, hoef je ook niet op te wekken'

HEUVELRUG De Tweede Kamerverkiezingen staan voor de deur. Op wie ga je 17 maart stemmen als je het klimaatstandpunt van je politieke partij van belang vindt? Energiecoöperatie Heuvelrug Energie (HE) verdiepte zich in stemhulpen en kieswijzers op het gebied van duurzaamheid en klimaat. Ook legde de lokale coöperatie een aantal vragen voor aan woordvoerders van de lokale politieke partijen. Dat leidde tot een overzichtelijk document met de klimaatstandpunten van de partijen in lokale energie- en klimaatvraagstukken. Elke partij geeft er zijn eigen accent aan!


Zo herkennen veel partijen het beeld dat zorgen over klimaatverandering ook hun achterban bezighoudt. ,,Met name ook bij jongeren”, zo merkt SGP-vertegenwoordiger Gijsbert Doornenbal op. Ook de urgentie om broeikasgassen terug te dringen wordt door alle partijen onderstreept. ,,Zeer urgent”, zegt Florien Scager namens de VVD. Maar tegelijkertijd ziet zij ook de zorgen toenemen over de plannen voor windmolens en zonneparken.


GROENE OMGEVING Meerdere partijen vragen aandacht voor het bosrijke karakter van de gemeente. ,,We zijn een groene gemeente en slaan met onze bossen veel CO2 op. Lokaal inzetten op meer groen dus”, zo concludeert Anouk Haaxma van BVHlokaal. Partijen als OPEN, D66 en SGP vragen ook aandacht voor de aanpassing van gedrag om desastreuze klimaatverandering te voorkomen. ,,Plantaardig eten, auto laten staan en energie besparen”, zo vat Lennart van der Burg van D66 het samen. ,,Dat heeft direct effect.”


ACCENTEN Waar legt u accenten? zo vroeg Heuvelrug Energie. De nadruk ligt op maximale energiebesparing, zeggen met name VVD en CDA en SGP. ,,Energiebeleid begint met de isolatie van woningen, lager energieverbruik. Wat je niet gebruikt hoef je niet op te wekken”, aldus Werner van Katwijk van het CDA. De VVD benadrukt ook het benutten van daken voor opwek voordat er op land ruimte wordt gemaakt voor grootschalige opwek. OPEN kiest voor maatwerk en balans in keuzes. ,,Wij beschouwen lokaal eigendom, zeggenschap en meeprofiteren als sleutelfactoren tot succes”, zo geven Ernst Hart en Paul Bijlsma van OPEN aan.


Meer weten over de standpunten van de politieke partijen? Een volledig overzicht van de standpunten en een overzicht van nationale stemwijzers op het thema klimaat is te vinden op de website van HE: www.heuvelrugenergie.nl/klimaat2021.

Afbeelding