Sint Janskruid is erg aantrekkelijk voor bijen.
Sint Janskruid is erg aantrekkelijk voor bijen. Lize Haarman

Onbespoten voor een blije natuur

8 maart 2021 om 14:58

column


HEUVELRUG Wat was ik blij toen ik vier jaar geleden een huisje aangeboden kreeg in de Gemeente Utrechtse Heuvelrug. Vanuit een bovenwoning in de stad Utrecht verhuisde ik naar een prachtig dorp en voor het eerst in mijn leven was ik de trotse bezitter van een tuin! Mijn nieuwe achtertuin was echter bijna compleet betegeld en ik koos er al snel voor om de tegels eruit te halen, zodat ik elke lente en zomer eersterangs zou kunnen genieten van vogels, vlinders en bijen.


Lize Haarman

Al neuzend door de tuincentra liet ik me verleiden tot de aankoop van twee prachtige Japanse esdoorns die werden aangeprezen als ‘Japanse parels’ en ik was in mijn nopjes. Met de kennis van nu zou ik het echter heel anders aangepakt hebben.


INHEEMS Want hoe mooi exotische soorten ook kunnen zijn, de natuur is veel blijer met inheemse boom- en plantensoorten. Inheemse bomen en planten hebben zich na de ijstijden spontaan in Nederland gevestigd en zich helemaal aangepast aan het klimaat en de bodem van Nederland. Ze zijn beter bestand tegen ziektes en trekken meer bijen, vlinders, vogels en andere insecten aan dan exotische bomen en planten. Tevens kunnen ze aan meer soorten insecten voedsel bieden.


Inheemse bomen zijn bijvoorbeeld de wilg, berk, iep, linde, es, beuk, haagbeuk en veldesdoorn. Op een visualisatie van Natuurmonumenten zag ik dat er aan de Amerikaanse eik 12 soorten insecten verbonden zijn, terwijl er maar liefst 423 verschillende soorten insecten verbonden zijn aan de inheemse Zomer en Winter eik.


HEUVELRUGTUIN Het initiatief Heuvelrugtuinen moedigt inwoners aan om in hun tuin planten, bomen en kruiden neer te zetten die van oorsprong voorkomen in Nationaal Park de Utrechtse Heuvelrug. Op de site www.np-utrechtseheuvelrug.nl/ staat een lijst met inheemse bomen, heesters en kruiden, klikken op het kopje Heuvelrugtuinen.


Twee lentes geleden heb ik zelf de rest van mijn eigen tuin aangevuld met een mix van inheemse boompjes, struiken en kruiden zoals kruipend zenegroen, smeerwortel en sint janskruid. En daarbij bewust gekozen voor een biologische kweker; deze kweekt zonder chemische pesticiden en zonder kunstmest. Zo weet ik zeker dat de vlinders, bijtjes en andere insecten die op mijn bomen, struiken en kruiden landen hun larven niet voeden met giftige nectar en stuifmeel.


DUURZAAM Vorig jaar sloot ik me aan bij bewonersinitiatief GoedVolk; een initiatief van inwoners van de Gemeente Utrechtse Heuvelrug. Wij willen een positieve bijdrage leveren aan de duurzaamheid van de regio, door de aanwezige talenten te mobiliseren en in te zetten voor thema's die leven en van belang zijn voor onze samenleving. Iedereen is GoedVolk! Het geeft mij een goed gevoel om me zo als vrijwilliger in te kunnen zetten voor wat ik belangrijk vind.

Ben je benieuwd welke acties we ondernemen met GoedVolk? Kijk dan op onze site www.iedereenisgoedvolk.nl en sluit je aan. De werkgroep biodiversiteit van GoedVolk heeft ook een lijst van inheemse struiken en kruiden, deze kan je bij ons opvragen door een mail te sturen naar biodiversiteit@goed-volk.net.