Waar windmolens of zonnevelden komen, is voorlopig nog niet bekend.
Waar windmolens of zonnevelden komen, is voorlopig nog niet bekend. Pixabay

Uitstel windmolens en zonnevelden

8 maart 2021 om 15:57

‘Tijd nodig om meer draagvlak te creëren’

HEUVELRUG Het besluit op welke plekken in de regio mogelijk windmolens en zonnevelden verrijzen, loopt drie maanden vertraging op. De Energieregio U16 zegt dat de deelnemende gemeenten meer tijd wordt gegund, om over de duurzame toekomstplannen te beslissen. Eigenlijk zouden de knopen vóór begin juli doorgehakt moeten zijn, maar die termijn is nu verschoven naar begin oktober.


Michiel Schaaij

Het uitstel volgt op onrust onder inwoners en in de politiek. Tegenstanders van de plaatsing van hoge windturbines en grote zonnevelden vrezen, dat de besluiten al vastliggen en dat er onvoldoende rekening met hun bezwaren wordt gehouden. Daarbij liepen de gemoederen soms hoog op. Het Heuvelrugcollege constateerde onlangs, dat de discussies over windmolens en zonnevelden een tweedeling onder inwoners veroorzaken.


STEKKER ERUIT In buurgemeente Wijk bij Duurstede liepen de ruzies zo mogelijk nog hoger op, met name in de sociale media. Mede door die ophef trok wethouder Hans Marchal vorige week de stekker uit de Wijkse deelname aan de regionale zoektocht naar windmolenlocaties. In Utrechtse Heuvelrug loopt BVHlokaal voorop in het protest tegen de komst van windmolens.


VOORTOUW Volgens het samenwerkingsverband U16, waarbinnen Heuvelrugwethouder Rob Jorg (VVD) het voortouw neemt, willen de regiobestuurders dat de participatie van inwoners goed doorlopen kan worden. In een persbericht toont de U16 zich hoopvol, dat het uitstel kan zorgen voor voldoende draagvlak voor de regionale energiestrategie.


ACCEPTATIE De Utrechtse wethouder Lot van Hooijdonk (GroenLinks) is realistischer en zegt dat er in de regio ,,veel werk verzet moet worden om tot een brede maatschappelijke acceptatie van windenergie en zonnevelden te komen”. Dat beseft ook de Heuvelrugse D66-leider Karen Oyevaar. Zij vraagt zich af op welke manier wethouder Jorg die maanden wil invullen. ,,Zorgvuldige participatie is meer dan drie extra maanden toevoegen”, aldus Oyevaar.