Heuvelrug

8 maart 2021 om 11:58

Als u ‘uit uw doen’ bent

Heeft u in deze moeilijke tijd last van gevoelens, gedachten of gedrag waardoor u uw dagelijkse dingen minder goed kan doen, of helemaal niet meer? Bijvoorbeeld werken of zorgen voor uw kinderen. U voelt zich bijvoorbeeld somber, gespannen, eenzaam of moe. U maakt zich misschien veel zorgen, denkt steeds aan angstige situaties of bent snel vermoeid of slaapt slecht.

Bent u ‘uit uw doen’, schroom niet, en neem contact op met:
- (de praktijkondersteuner van) uw huisarts. Hiervoor hoeft u niet naar de huisartsenpraktijk toe, u kunt bellen
- of met de Sociale Dorpsteams, iedere werkdag van 09.00-13.00 uur, telefoon 0343 56 58 00
- of met MIND Korrelatie, een landelijke organisatie die anonieme, professionele, psychische en psychosociale hulp biedt. Bij MIND Korrelatie werken psychologen en maatschappelijk werkers die naar u luisteren en advies geven als u daar behoefte aan heeft. Dit kan telefonisch 0900 1450 (ma-vr 09.00-18.00 uur) en online www.mindkorrelatie.nl.

Op www.samenopdeheuvelrug.nl/informele-hulp-corona vindt u informatie over bellijnen voor allerlei doelgroepen, organisaties die hulp bieden bij veel activiteiten en hulp aan jongeren.


Gevolgen lockdown voor Sociale Dorpsteams

De lockdown heeft uiteraard ook gevolgen voor het werk en de dienstverlening van de Sociale Dorpsteams.

Alle inlopen zijn gesloten.

Onze jongerenruimtes hebben aangepaste openingstijden. Via de social mediakanalen zoals Instagram en Facebook informeren zij wekelijks over de activiteiten die nog kunnen plaatsvinden.

Met vragen over zorg en hulp kunt u terecht bij de Sociale Dorpsteams. Op werkdagen kunt u tussen 09.00-13.00 uur bellen naar 0343 56 58 00. Of kijk op www.samenopdeheuvelrug.nl.

Ook de praktijkondersteuners geestelijke gezondheidszorg jeugd (POH GGZ jeugd) blijven zo goed mogelijk beschikbaar. U kunt hen benaderen via uw huisarts.

Er zijn allerlei initiatieven en organisaties die u willen helpen. Kijk op www.samenopdeheuvelrug.nl voor een actueel overzicht.

Hulp bij schulden

Op www.samenopdeheuvelrug.nl vindt u veel nuttige informatie, onder meer over hulp bij schulden. SchuldHulpMaatje (www.schuldhulpmaatje.nl) biedt hulp bij het op orde brengen van uw administratie of bij budgetteren en biedt ondersteuning als u een traject van schuldsanering doorloopt.

Bij Humanitas (www.humanitas.nl/themas/thuis-administratie) kunt u ook terecht met vragen over schulden, hulp bij het aanpakken van (beginnende) schulden of vragen over uw administratie.

Nog veel meer informatie over hulp bij schulden vindt u op www.samenopdeheuvelrug.nl

Sociale Dorpsteams

Iedereen heeft natuurlijk wel eens hulp nodig. De Sociale Dorpsteams denken met u mee wanneer het met u of uw gezin wat minder goed gaat. Samen zoeken we naar oplossingen die bij uw situatie passen. Of u nu op zoek bent naar huishoudelijke hulp, zoekt naar een baan, zich eenzaam voelt, schulden hebt of vragen heeft over de opvoeding van uw kind.

De Sociale Dorpsteams helpen u en denken met u mee. Wij nemen het niet van u over, u blijft altijd zelf aan het stuur. Dat vinden wij erg belangrijk. Onze medewerkers weten veel van onderwerpen als jeugdhulp, opvoeding, welzijn en ouderenzorg. En ze hebben veel kennis over lokale vrijwilligers en organisaties.

U krijgt een afspraak met een medewerker die de juiste ervaring heeft voor uw situatie. Als het nodig is zorgen wij dat u extra hulp of ondersteuning krijgt. We helpen u ook als de afgesproken hulp of ondersteuning niet op gang komt. Alle situaties zijn uniek, dus u krijgt hulp die bij u past.

De Sociale Dorpsteams zijn dagelijks van 09.00-13.00 uur telefonisch bereikbaar op (0343) 56 58 00.

Mantelzorgers van naasten met dementie

Binnen onze gemeente zijn twee contactgroepen actief voor mantelzorgers van naasten met dementie: voor ‘mantelzorgers met een dementerende partner’ en voor ‘mantelzorgers met een dementerende ouder’. Het delen van ervaringen staat hierbij centraal. Ervaringen delen met mensen die in een vergelijkbare situatie zitten, kan steun en nieuwe inzichten geven.

Voor deze groepen worden begeleide wandelingen georganiseerd, waarbij men ervaringen kan uitwisselen en er ook deskundige begeleiding aanwezig is.

De wandelingen zijn gepland op woensdag 17 maart en 21 april. Voor de mantelzorgers met een dementerende partner van 11.00-12.30 uur en voor de mantelzorgers met een dementerende ouder van 12.30-14.00 uur.

Uiteraard gaat dit alleen door als de dan geldende coronamaatregelen dit toestaan.

Het startpunt voor beide wandelingen is: Parkeerplaats bij Châlet Sint Helenaheuvel, St. Helenalaan 2 in Doorn.

Vanwege corona is vooraf aanmelden verplicht.

Aanmelding en informatie: Diana Stalenhoef 06 868 985 55 of mail diana.stalenhoef@samenopdeheuvelrug.nl.

Vrijwilligersvacaturebank

Onder de vele interessante vacatures in onze vrijwilligersvacaturebank vindt u er ook een van de Stichting Vrienden van de Maartenskerk. Men is op zoek naar een bestuurslid voor communicatie en PR. Het bestuur van de Stichting bestaat uit 6 vrijwilligers. Het bestuur is gezamenlijk verantwoordelijk voor beleid en uitvoering van de activiteiten. Elk bestuurslid heeft enkele specifieke taken. Het betreft hier de vacature Communicatie en PR. Men is op zoek naar een enthousiaste man of vrouw die de verantwoordelijkheid op zich neemt voor onder meer onze website, (sociale) media, publicaties, flyers en posters en die de contacten onderhoudt met de plaatselijke en regionale pers.

Meer informatie vindt u op: www.heuvelrug.nl/vacaturebank. Is uw organisatie op zoek naar een vrijwilliger? Meldt uw vacature aan met een formulier dat u vindt op onze website www.heuvelrug.nl/vacaturebank.

Leersum

Achter De Kaap

In verband met de coronamaatregelen is besloten dat er de komende weken geen reguliere bijeenkomsten van Achter De Kaap zullen plaatsvinden. Wel is er iedere week een videoconferentie. Wilt u hier meer over weten? Mail dan naar: achterdekaap@gmail.com.