Johan en Jorna van de favoriete fietswinkel van Eveline Bremmer nemen het eerste boekje Rondje Utrecht in ontvangst.
Johan en Jorna van de favoriete fietswinkel van Eveline Bremmer nemen het eerste boekje Rondje Utrecht in ontvangst. Jan Bremmer

Op de fiets langs de provinciegrens

10 maart 2021 om 11:39

Cultuur en natuur in het landschap verrast het meest

MAARN Een uit de hand gelopen hobby noemt de Maarnse Eveline Bremmer het, maar tijdens deze coronapandemie wel een goede: fietsen. Na een jaar fietsroutes langs de provinciegrens zoeken en testen zijn vorige week het boekje en de website ‘rondje Utrecht’ gepresenteerd. ,,En zo kwam ik als doorgewinterde fietser zelfs op plekken die ik nog niet kende.”


Monique José Timmermans

,,De diversiteit van de provincie heeft mij verrast. Het is de noordgrens van het Romeinse Rijk en heeft een landschap met overal water, natuur, cultuur en geschiedenis. In het boekje hebben we 26 locaties benoemd als ‘pràachtplekkies’. Het zijn lokale pareltjes die het waard zijn om een stop te maken, zoals het museum in Spakenburg en het ooievaarsstation in Zegveld.”, vertelt Bremmer enthousiast, die de fietstochten samen met man Jan heeft gemaakt.


WEGWIJZERS De route langs de provinciegrens is opgeknipt in zes routes, waarbij binnen tien kilometer van het begin of eindpunt een NS-station is. ,,Maar zelf een andere verdeling maken kan natuurlijk ook.” De fietsers kunnen in het boekje - dat op een fietsstuur past - de route lezen of deze downloaden van de website. ,,We maken gebruik van fietsknooppunten en daar waar geen knooppunt is staat er een duidelijke omschrijving.” Soms is er een zomer- en een winterroute, die laatste staat op de website. ,,Een voet-/fietsveer is geweldig leuk, maar niet altijd het jaar rond in bedrijf.”


MEER PROVINCIERONDJES Het idee ontstond na een oproep van een fietsgroep uit de provincie Drenthe anderhalf jaar geleden. Zij hadden het rondje Drenthe klaar en zochten fietsers om het te testen. ,,We bleven contact houden en de groep groeit. Zo is parallel aan Utrecht het rondje Groningen gemaakt en gepresenteerd. De Drenthe groep gaat nu Friesland doen en een andere groep Noord-Holland, zelf denk ik erover om het rondje Gelderland op te pakken.”


HULPTROEPEN ,,Meer dan bij de provincie Utrecht zullen we dan gebruik maken van lokale fietsgroepen. Wij konden zelf bijvoorbeeld het gebied tussen Rhenen en Culemborg al dromen en dan weet je ook dat dat ene weggetje echt leuker is dan het andere. Voor de regio Abcoude/Woerden hebben wij voor rondje Utrecht hulp gehad van een bevriend stel uit die omgeving.” Een ding is zeker, het wordt een grotere klus. De provinciegrens van Utrecht telt zo’n driehonderd kilometer, Gelderland is vele malen groter.


OPMAAK Voor het boekje en de website heeft Bremmer gebruik kunnen maken van de ervaringen van de groep die het rondje Drenthe heeft samengesteld. ,,Het zijn naast fietsuurtjes ook heel wat computeruurtjes geworden om de foto’s te selecteren en tekstvoorstellen te maken. Het is wel leuk dat alle boekjes en websites door de samenwerking dezelfde uitstraling krijgen.”


LANCERING Vorige week heeft Bremmer in Utrecht, weliswaar niet aan de provinciegrens maar wel een stad om voor om te fietsen, de lancering van rondje Utrecht gevierd bij de leukste fietsenwinkel van de stad. ,,Na al het fietsen, bellen, overleggen, fietsen, tekst schrijven, appen, fietsen, fotograferen, enzovoort was dat wel een mooi moment", aldus een blije Eveline Bremmer.


KOPEN Het boekje rondje Utrecht is voor € 15,- excl. verzendkosten te bestellen via de website www.rondjeutrecht.nu en verkrijgbaar bij Boek en Koek in Maarn.

Op de website staat ook een speciale route voor racefietsers, die route gaat niet door maar langs de dorpskernen en ook het wegdek is geschikter voor de snelheidsduivels.