'Of Ed misschien een banaan lust?' grappen zijn medebewoners over hun buurman achter de tralies, met rechts ervan de glaswand.
'Of Ed misschien een banaan lust?' grappen zijn medebewoners over hun buurman achter de tralies, met rechts ervan de glaswand. Edith Hazelzet

Residentie zit voor schut achter de 'tralies'

10 maart 2021 om 11:30

'Geen normaal denkend mens komt op dit idee'

LEERSUM Al jaren is de afscherming van de galerij op de begane grond van de Residentie, achter woonzorgcomplex De Schermerij, onderwerp van discussie. De glazen afscheiding die er uiteindelijk naar tevredenheid van de bewoners werd geplaatst, blijkt ineens niet te voldoen aan brandveiligheidseisen. Nu is er een proef gaande met horizontaal gespannen ijzeren draden, die de bewoners 'afschuwelijk lelijk' vinden en hen doen denken aan tralies.


Edith Hazelzet

Aanleiding voor het plaatsen van de afscheiding was het gedrag van derden. Midden in de nacht werd er regelmatig belletje getrokken, waardoor de veelal oudere bewoners herhaaldelijk rechtop overeind in hun bed zaten. Bezorgers van pakketten en medicijnen wipten bij voorkeur even snel over het muurtje om direct bij de woningen aan te bellen, in plaats van bij de centrale voordeur van het complex met vijftien appartementen. Alles bij elkaar deed dat eigenaar Woonzorg Nederland in overleg met bewonerscommissie besluiten om een afscheiding te plaatsen in de vele meters brede, en kleinere openingen.


ROOKAFWIKKELING Truus de Kreuk, woordvoerder van de bewonerscommissie van de Residentie, en bewoner Jan van Roodselaar doen het woord namens de bewoners van de vijf appartementen op de begane grond. ,,Het plaatsen van de glazen wanden had heel wat voeten in de aarde. Na heel veel vijven en zessen en jaren van wikken en wegen door Woonzorg Nederland over andere, lelijke oplossingen, werden deze geplaatst. Hiermee waren we allemaal heel tevreden, en we moesten van Woonzorg Nederland ook 'dankbaar zijn want ze hadden heel veel geld gekost'. De glazen wanden zitten er nu drie jaar in en wij gingen er als bewoners van uit dat bij de plaatsing de brandveiligheidseisen in acht waren genomen", aldus De Kreuk. In de herfst van 2020 werd door een ingehuurd bedrijf gemeld dat de situatie niet brandveilig was. ,,De opening boven het glas was volgens hun berekeningen te klein voor de rookafwikkeling."


TRALIES De bewoners en de commissie namen bij wijze van second opinion contact op met de postcommandant van de lokale brandweer, die hen verwees naar de Veiligheidsregio Utrecht. ,,Zij bevestigden de berekeningen waarna we alternatieve oplossingen hebben aangedragen, maar daarop heeft Woonzorg Nederland nooit gereageerd." Wel werden er bij wijze van proef in plaats van de glazen wand ineens ijzeren draden gespannen in een van de openingen van de galerij. Jan van Roodselaar is de situatie intussen meer dan zat, net als de andere bewoners van de begane grond. ,,Het is alsof we achter tralies zitten. Het ziet er niet alleen belachelijk uit, maar het is ook niet functioneel: je draait het zo los. We storen ons hier dagelijks aan. Het is toch geen gezicht? Daarnaast kunnen we zo onze tuinen in vluchten als er sprake zou zijn van brand. We hebben zelfs aangeboden af te zien van schadevergoeding mocht er brand komen, maar daar ging de eigenaar niet in mee."

NIET UNIEK De bewoners zijn inmiddels wel klaar met de jarenlange discussie over de galerij: ,,Het begon na de oplevering met water dat er bleef staan na regenbuien. Er is gewoon niet goed over nagedacht bij de bouw, maar een appartementencomplex met een deels open galerij is bepaald niet uniek te noemen. Dus er moeten veilige en ook mooie oplossingen zijn. We zien bij vergelijkbare complexen in Veenendaal en Ede zelfs volledige glazen wanden", aldus De Kreuk. ,,Woonzorg Nederland heeft inmiddels aan de bewoners laten weten de huidige proef ook niet mooi te vinden en heeft aan een bedrijf opdracht gegeven om alternatieven te berekenen, maar we horen niets."

'Een houtje-touwtjeconstructie' noemt bewoner Jan van Roodselaar deze oplossing.
De twee bovenliggende galerijen zijn gewoon open.