Met mooi weer is het al snel druk in Amerongen.
Met mooi weer is het al snel druk in Amerongen. Wilco Willemse

'Motorlawaai loopt de spuigaten uit'

10 maart 2021 om 13:06

Wethouder doet onderzoek naar dijkafsluiting

AMERONGEN Een groep bezorgde Amerongers heeft zich verenigd in Werkgroep Motoroverlast Amerongen. Vorige week verspreidden zij een flyer in Amerongen waarin ze aangeven ‘het geronk en geraas van motoren’ zat te zijn. Ze roepen medestanders op zich te melden om samen een vuist te maken tegen de overlast naar gemeente, provincie en politie. De werkgroep ontving sindsdien ruim tweehonderd steunbetuigingen, maar ook het tegengeluid op social media is niet van de lucht.


Wilco Willemse

Twee werkgroepleden doen hun verhaal: ,,Iedereen kijkt uit naar die eerste paar mooie dagen na de winter. Even lekker in je eigen tuin, kop koffie in de zon, maar horen en zien vergaan ons juist dan. De hele dag ronken er motoren door de straten, om horendol van te worden. Op zo’n mooie dag worden in een paar uur tijd zomaar vijfhonderd motoren geteld. Vooral vanaf de dijk en de pont, door het oude dorp en dan via de Wilhelminaweg of Bergweg het dorp uit."


MERG EN BEEN Niet alleen de aantallen, maar vooral het geluid levert volgens de werkgroepleden veel overlast: ,,Er zijn belachelijk hoge snelheden gemeten op de Lekdijk. Het geluid wat een accelererende sportieve motor maakt gaat door merg en been. Dat wordt nog erger als er in grote groepen gereden wordt en helaas komt dat veelvuldig voor.”


PROEFPERIODE De werkgroep zocht eerder al contact met wethouder verkeer en dorpswethouder van Amerongen Gerrit Boonzaaijer: ,,We hebben een goed contact”, vertelt Boonzaaijer.


,,En niemand zal de overbelaste situatie ontkennen. Ik krijg al veel langer signalen, ook uit de andere Heuvelrugdorpen. Amerongen is een aantrekkelijke plek. Niet alleen om in te wonen, maar ook om te bezoeken. Wandelend, fietsend, met de auto of op de motor. Maar een oplossing is niet simpel voorhanden. De Lekdijk lijkt een aanzuigende werking te hebben op motorrijders. Met mijn collega uit Wijk bij Duurstede kijk ik of we nog voor het einde van de zomer een proefperiode kunnen instellen. Een week de dijk afsluiten voor motorverkeer en dan kijken hoe zich dat verspreidt. Niemand heeft er wat aan als er een waterbedeffect is en de druk juist op de Ameronger Wetering of Langbroekerdijk toeneemt.”


Erik Mul is woordvoerder van het Motor Collectief: ,,We vertegenwoordigen een grote groep motorrijders met ruim 6.600 leden op Facebook. Het overgrote deel van deze leden gedragen zich keurig en dat juichen we ook toe. Net als vaak verpest een kleine groep asociale rijders het voor de rest. Bij georganiseerde toertochten worden deze raddraaiers dringend verzocht weg te blijven. Wij staan vierkant achter handhavers die boetes uitschrijven bij overtredingen op snelheid en geluid. We voelen echter ook de druk dat onze rechten ingeperkt worden door dit soort actiegroepen en dat vinden we niet terecht. We willen juist laten zien hoe het wél moet en proberen zo de beeldvorming rondom motorrijders te verbeteren.”


TEGENGELUID Op social media wordt flink gereageerd op de flyer van Werkgroep Motoroverlast Amerongen. Ameronger Robin Bogaart is het niet eens met de werkgroep: ,,De tolerantie is ver te zoeken en daar word ik verdrietig van. Amerongen is geen openluchtmuseum en de werkgroep scheert alle motorrijders over één kam. Het kan niet zo zijn dat sommige inwoners meer rechten denken te hebben dan een ander. Ik vond het nodig een tegengeluid te geven op de werkgroep en uit de vele reacties die ik ontving blijk ik niet de enige te zijn. Het is jammer dat de werkgroep alleen per mail bereikbaar is, dat maakt de discussie er niet makkelijker op.”