Pastoor Zemann (l) en dominee Kruijswijk Jansen hebben zojuist een briefje gepost.
Pastoor Zemann (l) en dominee Kruijswijk Jansen hebben zojuist een briefje gepost. John Beringen

'Muur van verbondenheid' biedt troost

10 maart 2021 om 10:44

'Iedereen mag een bericht achterlaten'

DOORN Bij de St. Martinuskerk is onlangs een zogenaamnde ‘Muur van verbondenheid' geplaatst. Het is een symbolisch project voor alle inwoners van Doorn en omgeving van alle gezamenlijke kerken. Pastoor Harrold Zemann en dominee Teun Kruijswijk Jansen vertellen er meer over.


John Beringen

,,Het plaatsen van deze muur is een initiatief van Gina Peters, een van onze parochianen”, laat Zemann weten. ,,Zij had namelijk vernomen dat de burgemeester van Wijk bij Duurstede, Iris Meerts, zo'n muur had laten optrekken in Wijk bij Duurstede. En dat vond navolging in Cothen. Wij vonden dat een dusdanig mooi initiatief dat wij dus ook zo'n muur hebben geplaatst bij onze kerk.” Kruijswijk Jansen vult aan: ,,Burgemeester Meerts heeft een Joodse oma die haar veel vertelde over de klaagmuur waardoor dit idee werd geboren. En de opzet is dat iedereen hier een briefje kan deponeren over wat hem of haar bezighoudt. Dat kan dan van alles zijn: bezorgdheid uiten, een wens uitspreken of een persoonlijk bericht. Dat de muur verwijst naar de verbondenheid heeft te maken met de coronacrisis die ons allen treft. Het maakt ook niet uit welk geloof je aanhangt of tot welk ras je behoort; iedereen is welkom om een bericht achter te laten.”


SCHRIJNEND Zemann knikt bevestigend. ,,Iemand merkte ooit op dat we niet allemaal in het zelfde schuitje zitten, maar wel in dezelfde storm. De strekking hiervan mag duidelijk zijn: allemaal lijden we onder de beperkingen. Iedereen hoopt dat we snel weer in een wereld kunnen leven die functioneert zoals dat voor de crisis het geval was. Het is ook heel begrijpelijk dat mensen moedeloos kunnen worden omdat het maar blijft voortduren. Soms lijkt het weer wat beter te gaan en dan zie je toch weer een terugval ontstaan. De beperkingen, die al een jaar duren, zorgen ook voor veel schrijnende situaties die we nog nooit eerder hebben meegemaakt. Het is niet alleen de avondklok die ons verplicht om na negen uur thuis te blijven en de middenstand en de horeca die zich wanhopig beginnen af te vragen hoe het verder moet. Er is ook veel sociaal leed. Neem bijvoorbeeld het feit dat je maar een beperkt aantal mensen op bezoek mag krijgen; ouders en grootouders die hun kinderen niet kunnen knuffelen. Het leidt allemaal tot eenzaamheid, verdriet en frustratie. We hebben het ook meegemaakt dat er mensen overlijden, maar dat familie uit het buitenland niet bij de begrafenis aanwezig kon zijn omdat het vliegverkeer is uitgevallen. Dat is buitengewoon ingrijpend; mensen worden zo echt op alle mogelijke manieren geconfronteerd met ongemakken die tot op een jaar geleden ondenkbaar waren."

Kruijswijk Jansen vult aan: ,,De muur kan zo ook een stukje troost bieden doordat je even je hart kunt luchten of iets ter bemoediging kunt laten weten. En wat ook heel belangrijk is: onderlinge verschillen zijn helemaal niet belangrijk. Daar moeten we ons niet mee bezig houden.. We lijden er allemaal onder en we moeten elkaar een schouderklopje geven en elkaar wat meer steun bieden in deze moeilijke tijden. Dat zijn allemaal van die kleine dingen die zoveel goeds kunnen doen. Ooit zal die crisis ook weer voorbij zijn, maar ons geduld wordt vooralsnog op de proef gesteld."


SAMENKOMST Zemann haakt hierop in: ,,Het wachten duurt lang", beaamt hij. ,,Geen mens weet wanneer we onze vrijheid terug zullen krijgen, maar als de situatie het weer toestaat, willen wij hier in de St. Martinuskerk een keer in de week een samenkomst organiseren waarbij iedereen welkom is om binnen te lopen voor een praatje en een kopje koffie. We houden er aan vast dat mensen vroeg of laat weer bij elkaar kunnen komen om bij te praten in de betere tijd die beslist weer gaat komen."


Voorts laat hij weten dat er plannen zijn om fiets- en wandeltochten te organiseren waarbij men alle drie de muren der verbondenheid kan bezoeken. ,,Zeker als het beter weer wordt, is dat goed te doen zonder de corona-restricties geweld aan te doen", besluit hij.