Locatiedirectrice Greta Schepens (rechts) en assistent vestigingsmanager Juliëtte Looije in gesprek over de examentraining.
Locatiedirectrice Greta Schepens (rechts) en assistent vestigingsmanager Juliëtte Looije in gesprek over de examentraining. Victor Schutijser

Examentraining op maat op elk niveau

9 maart 2021 om 15:15

Instituut HIP helpt achterstand inhalen

DRIEBERGEN In het afgelopen corona-jaar liepen veel middelbare scholieren een leerachterstand op. De vrees is dat menig eindexamenkandidaat daardoor de eindstreep niet zal halen. Inmiddels zijn de eisen van het centraal landelijk examen enigszins versoepeld, maar is dat voldoende? Instituut HIP biedt jongeren een oplossing om de hiaten in hun kennis weg te werken. Een op maat gemaakte examentraining voor vmbo, havo en vwo moet ze optimaal gaan voorbereiden op het eindexamen. Een welkome oplossing in deze lastige tijd.


Babs Bouwman

,,Examentraining kan voor veel leerlingen een redmiddel zijn”, zegt locatiedirectrice Greta Schepens van Instituut HIP. Scholen hebben weliswaar alle stof behandeld, maar er is onvoldoende getoetst en veel leerlingen worstelen om de stof goed onder de knie te krijgen. ,,Scholieren die achterlopen, kunnen met een pakket van tien bijlessen, alle domeinen van het vak dat ze willen bijspijkeren doornemen”, vertelt Schepens. Daarna maken ze een oefenexamen in precies dezelfde omstandigheden als het echte examen: met dezelfde tijdsdruk en in dezelfde stilte. Na afloop neemt de begeleider de opgaven met een klein groepje door. Zo wordt duidelijk waar de hiaten zitten en kunnen ze gericht en zelfstandig doorleren of indien nodig nog een aantal bijlessen afspreken. Leerlingen die de stof al redelijk beheersen, kunnen kiezen voor zuiver examentraining, waarbij ze veel toetsen oefenen en nabespreken. HIP heeft alle kennis in huis en kan de leerlingen bij alle vakken helpen.

Bij HIP kun je rekenen op de kennis van school met de warmte van thuis. ,,Wij willen dat kinderen zich hier thuis voelen”, vindt Schepens. Het pand is functioneel maar ook gezellig ingericht met voldoende ruimte om iedereen op 1,5 meter te ontvangen. Daarom vinden alle bijlessen op het instituut plaats. ,,Het persoonlijk contact is belangrijk. Je begrijpt elkaar sneller dan wanneer je via een scherm moet communiceren”, zegt Schepens. Elke leerling krijgt een vaste begeleider en veel persoonlijke aandacht. Een ideale voorbereiding op het eindexamen.

Het beste uit jezelf halen: dat is het motto van HIP. Je kunt er komen voor huiswerkbegeleiding, bijlessen en examentraining. Het instituut biedt vaste concepten, maar maatwerk is ook mogelijk. Greta Schepens hoopt dat leerlingen gaan slagen: ,,Ze werken ontzettend hard, dat vraagt om een beloning!

w        [www.ditiship.nl | 0343- 702 977