Afbeelding
Annet Werkhoven

Nieuwbouw in zicht op De Grote Bloemheuvel

3 maart 2021 om 13:59

MAARSBERGEN Er lijkt eindelijk schot te zitten in de plannen voor De Grote Bloemheuvel. Eigenaar en initiatiefnemer Hans van Nuijssenborgh heeft afgelopen vrijdag een overeenkomst getekend met een grote zorgorganisatie voor de bouw van ongeveer 98 zorgappartementen. Het Heuvelrugcollege gaat in principe akkoord met de noodzakelijke wijziging van het bestemmingsplan.


Michiel Schaaij

Als voorwaarde voor die instemming heeft de gemeente Nuijssenborgh opgedragen, om het afgetakelde rijksmonument op het terrein netjes te restaureren. Nuijssenborgh zegt graag aan die eis te voldoen. Hij belooft het 18e eeuwse pand, dat jarenlang dienst deed als café en later door brand grotendeels werd verwoest, te herstellen.


SCHANDVLEK Het verwaarloosde terrein op de hoek van de Woudenbergseweg en de Tuindorpweg is al jarenlang een doorn in het oog van inwoners en politici. Maarsbergers trokken regelmatig bij de gemeente aan de bel, omdat ze het haveloos uitziende terrein een schandvlek voor het dorpscentrum vinden. Raadsleden van verschillende partijen drongen aan op actie van gemeentezijde.


Eigenaar Nuijssenborgh kwam in de loop van de tijd met diverse plannen op de proppen, die echter nooit van de grond kwamen. Ideeën voor onder andere een hotel en een zorghotel strandden steeds in de voorbereidingsfase. De kansen voor zijn nieuwste plan lijken echter aanmerkelijk groter te zijn. Het zou onder andere gesteund worden door het zorgkantoor van verzekeraar Zilveren Kruis.

Inmiddels heeft Nuijssenborgh een concreet tijdpad voor ogen. Hij zegt dat VVD-wethouder Rob Jorg vóór 1 juni een aanvraag voor de omgevingsvergunning op zijn bureau kan verwachten. Zonder grote tegenvallers zou de schop dan in het eerste kwartaal van volgend jaar al de grond in kunnen. Na opening is de nieuwe zorglocatie goed voor zo’n 70 fte aan werkgelegenheid.

Welke zorgorganisatie Maarsbergen van zijn schandvlek gaat verlossen, is nog even in nevelen gehuld. Volgens Nuijssenborgh wil die organisatie in de komende weken uit de schaduw stappen. De nieuwbouwappartementen op De Grote Bloemheuvel zijn bedoeld voor mensen die uitgebreide tot zeer intensieve zorg nodig hebben. In zorgjargon gaat het dan om de zorgzwaartepakketten 4 tot en met 8.


GEEN HORECA Duidelijk is ook dat het vervallen café op het perceel na de restauratie geen horecafunctie meer krijgt. Nuijssenborgh zegt dat hij plannen in die richting heeft opgegeven vanwege de coronacrisis. Hij verwacht dat er door faillissementen veel horeca-panden leeg komen te staan en denkt niet dat er een exploitant te vinden zal zijn.

618196_00mm grote bloemheuvel.jpg