Afbeelding
Pixabay

Ruzie over regionale energieplannen

2 maart 2021 om 16:58

Michiel Schaaij

HEUVELRUG Er is steeds meer verdeeldheid in de regio over de plaatsing van windmolens en de aanleg van zonnevelden. Inwoners van het dorpje ‘t Goy zijn boos dat Utrechtse Heuvelrug geen windturbines in de bossen wil toestaan. En de gemeente Wijk bij Duurstede wil stoppen met de regionale samenwerking bij de zoektocht naar geschikte locaties.

Protesten klinken steeds luider. Zo vrezen inwoners van ‘t Goy dat de lasten van de energietransitie ,,onevenredig zwaar” op hun buitengebied worden afgewenteld. Ze maken er bezwaar tegen, dat door een besluit van de Heuvelrugpolitiek grote zoekgebieden voor windmolens in de Heuvelrugse bossen zijn afgevallen.

Een aantal Goyenaars heeft inmiddels een burgerinitiatief ingediend bij de gemeenteraad van Houten. Ze willen geen windturbines in hun achtertuinen. In plaats daarvan wijzen ze met de vinger naar Utrechtse Heuvelrug. In hun burgerinitiatief wordt zelfs gepleit voor 'mega-windmolens' in de bossen, omdat ,,die vanaf de grond niet zichtbaar zijn en er zeer weinig mensen wonen”.


De indieners vinden dat de natuurwaarden van het bos worden overdreven en dat de waarde van het buitengebied van de Kromme Rijnstreek wordt ondergewaardeerd. Ze vragen aan de Houtense politiek om geen windmolens toe te staan, die dichter dan tien keer de masthoogte van de dorpskernen ligt. Ook regiogemeenten zouden die minimale afstandseis moeten hanteren. Als Utrechtse Heuvelrug, Bunnik en Wijk bij Duurstede daar niet aan willen voldoen, zou Houten uit het regionale overleg moeten stappen. Die regionale samenwerking werd afgelopen maandag sowieso op scherp gezet, doordat de Wijkse wethouder Hans Marchal (PCG) zijn medewerking dreigde stop te zetten.