Janneke Schotveld signeert 225 Superjuffies in Australië voor kinderboekhandels.
Janneke Schotveld signeert 225 Superjuffies in Australië voor kinderboekhandels. Uitgeverij Unieboek | Het Spectrum

'Koop nieuwe Superjuffie lokaal!'

3 maart 2021 om 13:51

Zoekactie voor kids in etalage Jacques Baas

DRIEBERGEN Het negende deel van de kinderboekenreeks over Superjuffie van de succesvolle Driebergse auteur Janneke Schotveld verschijnt op 9 maart. Ze ziet graag dat fans het aanschaffen bij de lokale boekhandel Jacques Baas en daarom bedacht zij samen met eigenaar Manda Heddema een zoekactie in de etalage, waarmee kinderen kans maken op een gratis exemplaar.


Edith Hazelzet

Janneke Schotveld droeg Jacques Baas altijd al een warm hart toe, maar tijdens de coronacrisis helemaal. Net als vele andere schrijvers in heel Nederland meldde zij zich bij de lokale boekhandel aan als bezorger van bestellingen. Niet alleen haar eigen boeken, die zij speciaal hiervoor signeerde, bezorgde zij zo in Driebergen, maar ook boeken van andere schrijvers. Zo fietste zij rond om anderen te helpen, precies zoals de dappere ridster, de superheld uit haar voorlaatste boek, dat altijd doet. ,,Maar dan op een hele afgeragde omafiets." Ze werd bij het bezorgen een aantal keren herkend, met name door ouders: ,,Die riepen dan snel hun kind erbij, maar die vonden dat best spannend. Wat moesten ze met zo'n verregend mens op een fiets die in niets deed denken aan hun superheld?"


ONLINE SCHOOLBEZOEKEN Dat ze alweer geen volwaardige boekpresentatie kan doen, vindt Schotveld erg jammer: ,,De laatste keer met de dappere ridster waren we hier met zijn drietjes, maar daarvoor waren het altijd zulke vrolijke happenings. Bij deel 8 zat het bij Jacques Baas binnen tjokvol blije kindjes en stond er buiten een vuurspuwer op het plein - dat waren nog eens tijden!" In het coronajaar was Schotveld verder erg productief, al miste ze het afleggen van klassenbezoeken wel . ,,Sinds kort doen we vanuit de Schrijverscentrale met subsidie van de overheid veel schoolbezoeken online. Dat is fijn om te doen en het gaat ook goed, want de kinderen zijn helemaal gewend aan online lessen. En omdat ze nu bij mij thuis komen, zien ze waar ik schrijf. En dan loopt er regelmatig een kat of een hond door het beeld. Dat vinden ze helemaal fantastisch."


OP AFSPRAAK Manda Heddema van Jacques Baas vindt het ook helemaal fantastisch dat ze per 3 maart weer klanten in haar winkel mag begroeten: ,,Op afspraak mogen klanten tien minuten de winkel in. Ons click- en collectloket heffen we daarom weer op. Het betalen gebeurt gewoon weer aan de balie.” Heddema en haar team hebben drukke maanden achter de rug met het verwerken en bezorgen van bestellingen: ,,We hebben hierbij veel hulp gehad van vrijwillige bezorgers van jong tot oud. Zonder hen hadden we het niet gered want we bezorgen in de hele regio, en dat kost heel veel tijd.”

Ze is blij met alle bestellingen, al komt ze daarmee niet in de buurt van de normale omzet. ,,Dus kom weer langs. De winkel is helemaal opgeruimd, na de plotselinge sluiting half december. Het leek hier wel een soort Pompeï. Alle decembermaterialen en -boeken lagen er nog. We hadden door de drukte met de bestellingen geen tijd om op te ruimen maar nu is de winkel weer helemaal op orde en klaar voor onze klanten.”
Van 10 tot 20 maart kunnen kinderen in de rechteretalage van Jacques Baas zoeken naar plaatjes van Australische dieren. Wanneer zij een mailtje sturen aan info@boekhandeljacquesbaas.nl met in de onderwerpregel 'Superjuffie in Australië', en in de mail verder het aantal gevonden dieren vermelden samen met hun naam en telefoonnummer, dan maken twee van hen kans op een gratis exemplaar. Dit wordt gesigneerd en overhandigd door Janneke Schotveld.


VERHAALLIJN Voor wie niet kan wachten op de mogelijke winst van een boek; het negende avontuur Superjuffie speelt heel ver weg, namelijk in Australië. Juf Josje, ook wel bekend als Superjuffie, gaat hiernaartoe op huwelijksreis met Hakim. Ze gaan eerst een week helpen in een koalaopvang en daarna nog twee weken genieten van de rust en de natuur. Zónder de kinderen van haar klas, want die mogen deze keer beslist niet mee. De opvang waar juf Josje en Hakim werken zit stampvol. Ondertussen laaien de bosbranden steeds weer op en blijven de koala's maar komen. Al het geld gaat op aan een speciale, dure zalf om hun brandwonden sneller te laten genezen en de opvang moet hierdoor misschien zelfs sluiten. En hoewel ze het echt niet van plan was - echt niet! - raakt Superjuffie toch weer verzeild in een gevaarlijk avontuur. En de kinderen zijn er toch bij, ook al zitten ze veertienduizendzevenhonderddrieënnegentig kilometer verderop. Via online meets proberen ze hun geliefde juf toch te helpen bij het oplossen van de problemen, net zoals ze anders ook doen.