Annet Lekkerkerker met een van haar paarden die ze inzet bij therapie met kinderen.
Annet Lekkerkerker met een van haar paarden die ze inzet bij therapie met kinderen. Eigen foto

Koeching stapte uit jeugdzorgsysteem

1 maart 2021 om 16:16

‘Wij springen niet langer door aller- lei hoepeltjes’

AMERONGEN Kinder- en jeugdtherapiepraktijk Koeching uit Amerongen biedt vele vormen van therapie waaronder reflexintegratie en brainspotting, maar is vooral bekend doordat zij hun cliënten laten werken met dieren.


Edith Hazelzet

Kinder- en jeugdtherapeut en eigenaar Annet Lekkerkerker licht toe hoe dit werkt: ,,Paarden en ezels maar ook koeien spiegelen wat wij bewust of onbewust doen, en reageren daar direct op, waardoor wij daarvan kunnen leren. De dieren laten het ons zien en ervaren, maar hebben verder geen oordeel.” Dat deze interactie werkt, is bij cliënten en velen in de zorgbranche een gegeven. Ook het Ministerie van Defensie laat veteranen met PTSS met paarden werken aan hun genezing.


NIET TE DOEN Annet Lekkerkerker startte Koeching in 2011 en werkt inmiddels met een team van acht collega's. De praktijk heeft altijd een wachtlijst. Lekkerkerker nam afgelopen juli de voor haar rigoureuze beslissing om te stoppen met de aanbesteding waarmee de gemeente jeugdzorg inkoopt: ,,Ik wilde niet meer meedoen, want ik stond er niet achter. Ik zag er niets in terug van de uitgangspunten van 2015, namelijk laagdrempelige zorg, dichterbij huis en luisteren naar de cliënt. Wij willen zelf doen wat wij de kinderen hier leren: jezelf zijn. Wij willen met zijn achten niet langer door allerlei hoepeltjes springen om aan veranderende regels te blijven voldoen, waardoor de jeugdzorg ook nog eens steeds ingewikkelder en duurder wordt. Dat is niet te doen als zzp’er. Ik wil geen collega laten gaan omdat de gemeente idiote eisen stelt. Ons gaat het erom dat de kinderen en ouders die hier komen geholpen worden, en tevreden zijn. Daarbij willen wij onszelf zijn, en we passen dus voor het hele aanbestedingscircus en de toenemende bureaucratisering van de jeugdzorg.”


OPLUCHTING Het besluit betekende een opluchting voor Lekkerkerker en haar team, maar kwam volgens haar hard aan bij de sociale dorpsteams: ,,Met hen hebben we een goede samenwerking. Maar de beleidsmakers en inkopers achter hun bureaus hebben geen idee wat we doen. Straks zijn er 150 aanbieders over. ‘Keuze genoeg’ zeggen ze dan tegen de casemanagers bij de dorpsteams, maar er is geen tweede Koeching.” Cliënten kunnen particulier of ten dele via de aanvullende zorgverzekering bij Koeching blijven komen. ,,Dat gaat niet voor iedereen op. Ik kan het systeem helaas in mijn eentje niet veranderen, maar hoop door eruit te stappen discussie op gang te brengen. Het moet anders! Het gaat om de kinderen en de ouders, niet om het systeem.”


AFSTAND Lekkerker vindt dat uit het recente interview met de wethouder jeugdzorg duidelijk blijkt hoe groot de kloof is tussen bestuurder en gezinnen. ,,Plaatselijke politiek; de afstand zou klein moeten zijn. Ik moet eerlijk zeggen dat het me niet verbaast, maar het is uiterst pijnlijk en zorgelijk. Ook wrang dat je als ondernemer tegelijkertijd een nieuwsbrief ontvangt waarin de gemeente oproept om lokaal je boodschappen te doen. Om vervolgens de lokale zorgaanbieders in zulke groten getale buiten spel te zetten...”