Heuvelrug

26 februari 2021 om 12:31

Gevolgen lockdown voor Sociale Dorpsteams

De lockdown blijft gevolgen houden voor het werk en de dienstverlening van de Sociale Dorpsteams.

Alle inlopen zijn gesloten.

Onze jongerenruimtes hebben aangepaste openingstijden. Via de social mediakanalen zoals Instagram en Facebook informeren zij wekelijks over de activiteiten die nog kunnen plaatsvinden.

Met vragen over zorg en hulp kunt u terecht bij de Sociale Dorpsteams. Op werkdagen kunt u tussen 09.00-13.00 uur bellen naar 0343 56 58 00. Of kijk op www.samenopdeheuvelrug.nl.

Ook de praktijkondersteuners geestelijke gezondheidszorg jeugd (POH GGZ jeugd) blijven zo goed mogelijk beschikbaar. U kunt hen benaderen via uw huisarts.

Er zijn allerlei initiatieven en organisaties die u willen helpen. Kijk op www.samenopdeheuvelrug.nl voor een actueel overzicht.

Blijf positief

Langzaamaan kan er steeds meer: we kunnen nu bijvoorbeeld weer naar de kapper. Het is belangrijk de positieve dingen te blijven zien. Zoek activiteiten in huis: lezen, muziek luisteren (of maken), spelletjes doen, films kijken of met elkaar communiceren via de sociale media. Ook kun je naar buiten gaan: wandelen of fietsen. Er is nog genoeg te doen.

Helaas blijven beperkingen ook noodzakelijk en zijn de onderlinge contacten beperkt. Dat is voor veel groepen heel vervelend en moeilijk.

Maar gelukkig zijn er ook allerlei initiatieven en organisaties die u willen helpen.

Op deze website vindt u deze initiatieven: www.samenopdeheuvelrug.nl/informele-hulp-corona. Let op: dit overzicht is niet uitputtend en deze initiatieven en organisaties zijn niet verbonden aan de Sociale Dorpsteams of Gemeente Utrechtse Heuvelrug.

U vindt hier informatie over bellijnen voor allerlei doelgroepen, organisaties die hulp bieden bij veel activiteiten en hulp aan jongeren.

Met vragen over zorg en hulp kunt u natuurlijk ook terecht bij de Sociale Dorpsteams. Heeft u een vraag of maakt u zich zorgen, dan kunt u bellen naar 0343 56 58 00, iedere werkdag van 09.00–13.00 uur, mailen naar info@samenopdeheuvelrug.nl of het contactformulier invullen op de website www.samenopdeheuvelrug.nl.

Sociaal makelaar

Bij de Stichting Sociale Dorpsteams werken sociaal makelaars. De sociaal makelaars onderzoeken en signaleren behoeften van inwoners en organisaties. Zij verbinden en ondersteunen collectieve (buurt-)initiatieven ter bevordering van de leefbaarheid binnen het dorp en het welzijn van de inwoners. Zoals bijvoorbeeld het organiseren van een buurtfeest of het organiseren van een activiteit voor jongeren. Dit kan nu even niet, maar u heeft misschien wel plannen voor als het weer wel kan. Ook helpen zij inwoners en organisaties bij het realiseren van initiatieven op het gebied van mantelzorg en vrijwillige inzet. De sociaal makelaars hebben een netwerk van o.a. de Sociale Dorpsteams, het dorpsnetwerk en lokale partijen. De sociaal makelaars in onze gemeente zijn:

Bertine van den Bosch: bertine.vandenbosch@samenopdeheuvelrug.nl (Amerongen/Leersum/Overberg)

Diana Stalenhoef: diana.stalenhoef@samenopdeheuvelrug.nl

(Doorn/Maarn/Maarsbergen)

Linda Tolsma: linda.tolsma@samenopdeheuvelrug.nl (Driebergen).

Mantelzorgers van naasten met dementie

Binnen onze gemeente zijn twee contactgroepen actief voor mantelzorgers van naasten met dementie: voor ‘mantelzorgers met een dementerende partner’ en voor ‘mantelzorgers met een dementerende ouder’. Het delen van ervaringen staat hierbij centraal. Ervaringen delen met mensen die in een vergelijkbare situatie zitten, kan steun en nieuwe inzichten geven. Voor deze groepen worden begeleide wandelingen georganiseerd, waarbij men ervaringen kan uitwisselen en er ook deskundige begeleiding aanwezig is. De wandelingen zijn gepland op woensdag 17 maart en 21 april. Voor de mantelzorgers met een dementerende partner van 11.00-12.30 uur en voor de mantelzorgers met een dementerende ouder van 12.30-14.00 uur. Uiteraard gaat dit alleen door als de dan geldende coronamaatregelen dit toestaan. Het startpunt voor beide wandelingen is: Parkeerplaats bij Châlet Sint Helenaheuvel, St. Helenalaan 2 in Doorn.

Vanwege corona is vooraf aanmelden verplicht.

Aanmelding en informatie: Diana Stalenhoef 06 868 985 55 of mail diana.stalenhoef@samenopdeheuvelrug.nl.

Vrijwilligersvacaturebank

In onze vrijwilligersvacaturebank vindt u vele interessante vrijwilligersvacatures. Eén daarvan is van Landgoed De Laan in Overberg. Zin om als vrijwilliger buiten te werken op een mooie plek op Landgoed De Laan in Overberg? Meld u dan aan voor de landschapsbeheerploeg Landgoed De Laan op donderdag. Naast lekker aan de slag zijn in de natuur leert u veel over het beheer en onderhoud van het landschap.

Meer informatie vindt u op: www.heuvelrug.nl/vacaturebank. Is uw organisatie op zoek naar een vrijwilliger? Meldt uw vacature aan met een formulier dat u vindt op onze website www.heuvelrug.nl/vacaturebank.

Mantelzorgers

Ook de zorg voor een hulpbehoevende in uw naaste omgeving is in deze periode in veel gevallen anders. Alle gezamenlijke voorzieningen zoals dagopvang zijn gesloten en de thuiszorg komt op andere tijden en soms ook met ander personeel. Of u kunt de boodschappen voor uw vader of moeder niet meer doen, omdat u verkoudheidsverschijnselen heeft. MantelzorgNL, de landelijke belangenorganisatie van mantelzorgers, geeft op www.mantelzorg.nl informatie over mantelzorg en het coronavirus. U kunt ook bellen met de Mantelzorglijn via 030 76 06 055 of vragen stellen per mail naar mantelzorglijn@mantelzorg.nl.

Jonge mantelzorgers kunnen voor vragen en informatie terecht op https://www.jmzpro.nl/.

Ook kunt u met vragen de Sociale Dorpsteams benaderen, telefonisch 0343 56 58 00 (elke werkdag van 09.00-13.00 uur) of per mail info@samenopdeheuvelrug.nl.

Leersum

Achter De Kaap

In verband met de coronamaatregelen is besloten dat er de komende weken geen reguliere bijeenkomsten van Achter De Kaap zullen plaatsvinden.

Wel is er iedere week een videoconferentie. Wilt u hier meer over weten? Mail dan naar: achterdekaap@gmail.com.