Hans Stijn krijgt het insigne opgespeld door zijn vrouw Lucy onder toeziend oog van predikant Evelyn Noltus.
Hans Stijn krijgt het insigne opgespeld door zijn vrouw Lucy onder toeziend oog van predikant Evelyn Noltus. Hans Neecke Fotografie

Hans Stijn 50 jaar koster en kerkrentmeester

3 maart 2021 om 12:49

Gouden insigne en oorkonde voor trouwe dienst

LEERSUM Hans Stijn, koster en kerkrentmeester van de Johanneskerk in Leersum, werd op 21 februari door de landelijke PKN in het zonnetje gezet. Met een gouden insigne met een briljant erin plus een oorkonde werd hij bedankt voor zijn vrijwillige inzet voor de kerk gedurende vijftig jaar.


Edith Hazelzet

Het was een raar moment voor Hans Stijn om geëerd te worden in een vrijwel lege kerk, zonder gemeenteleden. Hij wist van tevoren ook van niets. Die zondag was hij namelijk niet ingeroosterd als koster, maar zijn vrouw lokte hem onder het mom van een wandelingetje alsnog in de richting van de Johanneskerk. Daar was de dienst bijna afgelopen toen Hans Stijn naar voren werd geroepen. Toen had hij wel door wat er te gebeuren stond. Het insigne met een bijzondere symboliek werd hem opgespeld door zijn echtgenote, terwijl predikante Evelyn Noltus hem als volgt toesprak.

ALTIJD ,,Ik ken je bijna zes jaar en ik ben hier veel in de kerk omdat ik hier mijn werkplek heb - en jij bent hier eigenlijk altijd. En het is altijd even gezellig om samen even een bakje te doen. Dat mis ik heel erg in deze tijd. Ik weet dat jij ook echt mist dat je niet kunt doen waar je gelukkig van wordt, met de mensen om je heen. Een lege kerk vind je verschrikkelijk. Je houdt van de gemeente, je houdt van het gebouw. Volgens mij ken je elk hoekje en gaatje van deze kerk. Heel fijn dat je zo actief meedenkt en betrokken bent, Hans. Dat alles kan. Dit alles natuurlijk niet zonder de steun en toestemming van je vrouw Lucy, want als je hier bent ben je niet bij haar. We willen je heel erg bedanken voor al je inzet, je trouw - je doet zoveel werk. Laten we hopen dat we nog lang met elkaar mooie dingen mogen beleven.”

HANDIG Hans Stijn is al sinds de bouw van de Johanneskerk in 1966 actief betrokken bij de kerkgemeente, in het bijzonder bij het gebouw. Zijn achtergrond als loodgieter en onderhoudsmonteur is daarbij meer dan handig. Zelf vindt Hans Stijn (81) alle aandacht voor zijn jubileum niet echt nodig, al kan hij de kaarten die hij na de huldiging van verschillende gemeenteleden ontving wel waarderen. ,,Ik heb gewoon gedaan wat ik altijd doe, en daar loop ik niet mee te koop. Ik zorg dat alles klaar staat; stoelen, tafels, water voor de dominee. Ik zorg ervoor dat de kerk verwarmd is voor de diensten, ik repareer dingen, ik veeg de omgeving en haal de bladeren van het dak."


Daar was hij ook een keer te vinden toen tijdens een uitvaartdienst de klokken het niet deden op automatische wijze. Handmatig trok hij toen aan de touwen, want die klokken móesten luiden vond hij. Het kenmerkt zijn inzet.

HONKVAST Eigenlijk was Hans Stijn in september 2020 al 50 jaar actief voor de Johanneskerk. ,,Het bestuur kwam er iets te laat achter, en ik had er zelf ook niet aan gedacht." Men wilde hem liefst huldigen in een volle kerk, maar de coronamaatregelen werden eerder strenger dan soepeler. Van uitstel mocht geen afstel komen, vandaar dat 21 februari de huldiging toch plaatsvond. Al is door corona alles anders, toch gaat de trouwe, noeste werker rustig door met zijn bezigheden. Bij 60 jaar dienst wordt er ook nog wel eens een speldje uitgedeeld, weet hij uit het PKN-blad. Honkvast is een ander woord dat de man typeert: hij woont sinds zijn geboorte 81 jaar geleden in zijn ouderlijk huis aan de Rijksstraatweg. ,,Iemand heeft wel eens uitgezocht dat ik de oudste Leersumer aan de straatweg ben, die nog in hetzelfde huis woont." Dat maakt zijn laatste werkplek des te opmerkelijker: ,,Ik werkte de laatste tien jaar op het AZC als onderhoudsmonteur. Al die contacten met mensen uit andere culturen, het was echt de mooiste tijd."