Rie van Noort (midden) kijkt reikhalzend uit naar een bezoek aan de kapper.
Rie van Noort (midden) kijkt reikhalzend uit naar een bezoek aan de kapper. Hanny van Eerden

Korte metten met coronakapsels

2 maart 2021 om 16:04

Keihard werken na interen op spaargeld

DOORN Met de versoepeling van de strenge coronamaatregelen van afgelopen winter, kunnen sinds gisteren ook beoefenaars van de meeste contactberoepen weer aan de slag. Reikhalzend keken kappers en hun klanten hiernaar uit. Meteen verdwenen zijn alle coronakapsels nog niet, want de meeste kapsalons zijn al voor weken volgeboekt.


Hanny van Eerden

,,Het aantal afspraken is overweldigend”, zegt Greta Veldhuizen, haarstyliste en eigenaar van dames- en herenkapsalon Charnelle in Het Zonnehuis in Doorn. „Ik zet alles op alles om de planning rond te krijgen. Dat is niet eenvoudig op de korte termijn, want klanten hebben zelf ook een agenda en ik kan niet alle stoelen tegelijkertijd inzetten in coronatijd. Daarnaast volgt de ene klant niet direct de andere op, omdat tussendoor schoonmaak en ontsmetting aan de beurt zijn. Daarvoor krijg ik wel veel waardering, merk ik.”

Om aan de eerste hausse aan bellers tegemoet te kunnen komen, draait Veldhuizen meer uren dan normaal. Haar tienjarig bestaan in Doorn viert zij momenteel met keihard werken én jubileumattenties.


MAATREGELEN De klanten blijven voorlopig zo kort mogelijk in de kapsalon. Veldhuizen: „Ik laat haarmaskers achterwege en zet voornamelijk mijn elektrisch verwarmde schaar in. Daarmee is het haar beter te verzegelen en houden de schubben meer vocht vast. Verder wordt het voor mij wassen, kleuren, stylen, modelleren, opscheren, en baarden bijwerken. Permanent zetten we tegenwoordig toch al niet vaak meer. Gezellig koffie drinken kan natuurlijk nog steeds.”

Zodra er twee klanten in de zaak zijn, is drie meter onderlinge afstand geregeld, volgens Veldhuizen. „Ook dragen we allemaal een mondkapje en let ik streng op ventilatie. Het raam blijft open”, benadrukt zij.


SPANNEND Veldhuizen sloot haar kapsalon afgelopen december al eerder dan verplicht. „Daarmee nam ik het zekere voor het onzekere, vanwege coronabesmettingen in Het Zonnehuis”, legt zij uit. „Ik wil voor mijn reputatie niet dat iemand hier corona oploopt en zelf ook niet blootstaan aan besmetting. De herstart zie ik met enig vertrouwen tegemoet, omdat de inwonenden inmiddels zijn gevaccineerd. Toch blijft het, zoals Mark Rutte het formuleerde tijdens zijn persconferentie: ‘ongelooflijk spannend’. Risico’s zijn niet uitgesloten, maar na maanden interen op mijn spaargeld, ben ik wel blij. Ik ben mij er ook van bewust dat mensen zich weer goed voelen na een bezoek aan de kapper en dat dit bijdraagt aan hun gezondheid.”

Haar klanten bestaan niet alleen uit inwoners van Het Zonnehuis, maar eveneens uit tijdelijke revalidanten, die bij haar terugkomen. Veldhuizen: „Ook liepen hier regelmatig kleinkinderen binnen, die vlak daarvoor hun grootouder bezochten. Zo had ik in de tweede helft van de middag ook jongeren over de vloer met leuke opdrachten. Ik heb zelfs wel eens een AJAX-logo op iemand’s achterhoofd ingeschoren. De komende tijd werk ik echter alleen op afspraak en check ik eenieder op virusverschijnselen.”


UITGROEI Rie van Noort revalideert na een geopereerde beenbreuk in Het Zonnehuis. Haar kapsel valt, in tegenstelling tot dat van velen, nog goed, al is zij daarover zelf allerminst tevreden. „Ik ken mijn nieuwe kapper nog niet, want ik verblijf hier pas een maand, maar ik ben bijzonder gelukkig dat zij open gaat - vanwege mijn uitgroei. Spuitflesjes waren geen uitkomst, want die gaven vooral af op mijn hoofdkussen. Daarom voel ik mij pas weer goed na een kleuring.” Zij is niet de enige die uitkijkt naar een bezoek aan de kapper.