Foto ter illustratie.
Foto ter illustratie. Aldi

Politiek doet de deur dicht voor Driebergse Aldi

17 februari 2021 om 14:36

College zet een
nieuwe stap in
slepende zaak

DRIEBERGEN De kans dat het tussen grootgrutter Aldi en de gemeente nog goed komt, lijkt nihil. In de langslepende kwestie rond de felbegeerde verhuizing van de Traay naar de Appelgaard, krijgt de supermarkt opnieuw de deksel op de neus. Burgemeester en wethouders weigeren alsnog de omgevingsvergunning en brengen daarbij de bezwaren van welstandscommissie MooiSticht in stelling.


Michiel Schaaij

Volgens wethouder Rob Jorg (VVD) voldoet het bouwplan voor een supermarkt aan de Appelgaard niet aan ,,redelijke eisen van welstand”. De gemeente heeft Aldi de kans gegeven om het ontwerp aan te passen, maar het bedrijf heeft van die mogelijkheid geen gebruik gemaakt, zegt Jorg. Volgens de wethouder heeft het college bij zijn besluit ook de vele maatschappelijke bezwaren meegewogen.

Zo kwamen omwonenden en enkele Driebergse belangengroepen in verzet tegen de nieuwbouwplannen van Aldi aan de Appelgaard. Net als MooiSticht zagen zij de uitvoering en uitstraling van het nieuwe filiaal niet zitten. Verder vreesden ze dat de toch al complexe verkeerssituatie ter plekke door de komst van een supermarkt volledig uit de hand zou lopen.


HOGE RAAD Bovendien wezen veel bezwaarmakers de verdere verdichting van het dorpscentrum af. Vanwege die ruimtelijke bezwaren besloot de gemeenteraad al eerder om Aldi van de Appelgaard te weren. Als reactie op die weigering kondigde de Duitse discounter gerechtelijke stappen aan. Het bedrijf liet weten, dat het alle juridische registers open wil trekken en de kwestie desnoods tot de Hoge Raad wil uitvechten. Eind maart mag de gemeenteraad zich uitspreken over de nieuwe weigering van het college. Omdat de meeste partijen zich al eerder tegen de Aldi-verhuizing hebben uitgesproken, lijkt het onwaarschijnlijk dat wethouder Jorg in de raadzaal bakzeil moet halen. Dat wil echter nog niet zeggen, dat de slepende kwestie hiermee wordt afgerond. Als Aldi woord houdt, wordt de arena voor het gevecht tussen de supermarkt en de gemeente verplaatst naar de rechtbank.