ingezonden

16 februari 2021 om 15:04

Blijf van ons ijs af

Het is vrijdag 12 februari 2021. Het vriest 7 graden... blauwe lucht.... zon en weinig wind. Ideaal schaatsweer...

In het hele land genieten schaatsliefhebbers dus op de vijvers, de vaarten en de meren. Uiteraard zijn al die schaatsplekken gratis toegankelijk. Het ijs is immers van iedereen.

Dat is al honderden jaren zo en ervaring met natuurijs hebben dus alle schaatsers. Ze weten bv. dat het ijs nu nog geen 10 cm dik is en dat je dus niet met 9 man bij elkaar moet gaan staan voor een groepsfoto. Ook weten ze, dat hun voorgangers vlak bij de kant de dikte van het ijs al eens geprobeerd hebben (zonder succes). Daarom tref je daar meestal geen vlak ijs aan, maar schotsen. Niemand vind dat erg...want daar kun je gewoon omheen lopen…toch?

Zo is dat al eeuwen lang de gang van zaken op de vele vijvers, vaarten en meren in Nederland.

Overal....maar NIET op het Henschotermeer, want de Heren van Henschoten nemen liever zelf het heft in handen: ze gaan entree heffen en gooien bovendien de hele boel op slot.

En dat doen ze reeds de hele week vóór de mogelijke schaatsdatum.

Bij mijn weten komt dit nergens voor in Nederland!

In suikerzoete bewoordingen op hun website maken de Heilige Heren van Henschoten duidelijk, dat ze toch maar schijn-heiligen zijn, want ze willen de schaatsers doen geloven dat deze onsympathieke maatregelen niet bedoeld zijn voor hun eigen belang, maar.... voor het belang van de schaatsers! Ja... ze willen ons graag gezond houden en heel véél schaatsplezier geven!

Nou... na een jaar corona heeft iedereen daar heus genoeg ervaring mee, dus over onze gezondheid en die 1,5 meter kunnen we echt zélf wel beslissen. Net zoals over dat schaatsplezier en die zogenaamd moeilijke schotsen langs de kant.

Toen kwam de huichelachtige geruststelling:...we moesten niet boos worden ...we konden ons nog aanmelden bij de website van de Heren van Henschoten.

Maar dáár stond de mededeling:...diegenen die zich aanmelden via Facebook gaan vóór …

Zijn dat mensen van een hogere orde misschien ? Je zou het wel denken, want later bleek er geen plaats meer te zijn voor het andere volk...

Natuurlijk:

De Heren van Henschoten willen deze klacht liever niet horen

en het helpt hun, dat hun oren een beetje zijn bevroren.

Maar ik hoop, dat aan hun oren en aan hun wangen

de diep bevroren tekst 'FOEI' nog jarenlang blijft hangen.

De schaatsers willen, dat de volgende eis (ijs) zal beklijven:

,,Als er ijs ligt moet het Henschotermeer open blijven!”

Aart Woutersen