Afbeelding
fabersam (pixabay)

‘Inspraakavonden fopspeen voor inwoners'

17 februari 2021 om 16:26

HEUVELRUG De gemeente Utrechtse Heuvelrug gaat samen met omliggende gemeenten participatiebijeenkomsten houden waarin inwoners de kans krijgen om vooraf vastgestelde plekken aan te wijzen waar windturbines en zonnevelden geplaatst kunnen worden. Deze bijeenkomsten zullen op 18 en 22 februari plaatsvinden. Politieke partij BVHLokaal ziet deze bijeenkomsten echter als ,,een fopspeen voor inwoners Utrechtse Heuvelrug”.

Volgens de fractie zijn om veel verschillende redenen inwoners huiverig voor windturbines en zonnevelden. ,,Bijvoorbeeld vanwege de verminking van het fraaie landschap, op medische gronden, vanwege de kosten, vanwege de windluwte in de gemeente of vanwege aantasting van de biodiversiteit.”

p 3

,,Er is ruime keuze wat betreft de verschillende voorgestelde locaties, maar dat ze er komen is een feit”, aldus BVHLokaal. ,,De informatie- en participatiebijeenkomsten lijken er slechts voor te zijn om inwoners over de streep te trekken van de op voorhand al vaststaande besluiten.” Er is namelijk volgens de partij ,,geen mogelijkheid om simpelweg nee te zeggen!”

OPEN DEBAT Vanuit de bestuurders is dit zo besloten omdat ze voor een bepaalde datum een bod moeten doen om niet te laat te zijn. Zo’n besluit zou volgens BVHLokaal in veel ruimere zin moeten worden voorgelegd aan de inwoners. ,,Kortom, college van burgemeester en wethouders van de gemeente Utrechtse Heuvelrug, ga (er) voor je inwoners staan en neem extra tijd om met de eigen inwoners een veel meer open debat aan te gaan of we überhaupt en zo ja of nee hoe de opgave dan te gaan invullen”, aldus BVHLokaal. De manier waarop het besluit nu genomen gaat worden doet volgens de partij geen recht aan een democratisch proces.