'Kom in beweging!'

17 februari 2021 om 11:13

Column


Een kleine 50 jaar (!) geleden verruilden we het drukke Amsterdam voor Driebergen op de rustieke Utrechtse Heuvelrug. Bij Manege den Toom in Doorn reden we bijna 20 jaar paard, een fantastische manier om de natuur te ontdekken en actief te zijn.

Collega senioren, kom achter de geraniums vandaan en ontdek de prachtige wandel- en fietsroutes van de Stichtse Lustwarande, kom in beweging!

Bestemmingen als Heidestein, de Kaapse Bossen, het Leersumse Veld, de Amerongse Berg en het Kromme Rijngebied zijn aanraders, wandel- en fietsroutes zijn overal verkrijgbaar.

Met een e-bike kunnen actieve senioren hun hart ophalen, de haalbare afstand is al gauw 35-40 km om nog fit thuis te komen. Met een fietsenrek op de auto kunnen mooie uitstapjes worden gemaakt die binnen een half uur bereikbaar zijn zoals de Betuwe, het Gooi, het Groene Hart en de Veluwe (dit advies geldt uiteraard pas nĂ¡ de coronacrisis).

Laat u vooral door de lokale fietsspecialist adviseren, u heeft echt service nodig na vele kilometers en online een fiets kopen lijkt niet verstandig.

Complimenten aan de Gemeente Utrechtse Heuvelrug die (mede) het nieuwe fietspad op de Verlengde Traaij richting Austerlitz heeft aangelegd, aandachtspunt blijft wel het fietspad op de Arnhemse Bovenweg in Driebergen richting viaduct vice versa, wat zich in erbarmelijke toestand bevindt.

Sport is belangrijk voor een samenleving, omdat het voor sociale cohesie zorgt, erbij horen is ook voor senioren belangrijk, samen iets doen geeft voldoening.

De drempel voor deelname moet zo laag mogelijk zijn, de gemeente kan op dat vlak meer doen, senioren moesten door de corona binnen blijven, gemeente stimuleer ze en neem de kosten over voor mensen die bang zijn dat ze sport niet kunnen betalen van hun AOW.

Natuurlijk kan de gemeente niet opleggen dat senioren moeten bewegen, uiteindelijk word je het meest effectief gestimuleerd door bekenden bijvoorbeeld die vroeger gestopt zijn met (wedstrijd)sport en maar een klein duwtje nodig hebben om zelf en u weer te laten beginnen.

De walking-varianten maken sporten voor mensen op leeftijd heel laagdrempelig en door het spelelement nog leuk ook.


Richard Postma
Commissielid Veiligheid&Verkeer
Seniorenplatform Utrechtse Heuvelrug