Leerlingen van de Meander zijn blij met de cheque voor het vergroenen van hun schoolplein.
Leerlingen van de Meander zijn blij met de cheque voor het vergroenen van hun schoolplein. Wilco Willemse

De Meander valt weer in de prijzen

17 februari 2021 om 08:46

7500 euro voor vergroenen van het schoolplein

LEERSUM De kinderen van groep 4/5 van Wereldkidz Meander uit Leersum namen afgelopen week een dikke cheque in ontvangst van StreekFonds Utrechtse Heuvelrug. Met hun plan voor het vergroenen van het speelplein wonnen ze maar liefst 7500 euro voor het realiseren er van.


Wilco Willemse

Een jaar geleden won de Meander ook al voor 2500 euro aan speeltoestellen voor hun idee van de leukste sport van de toekomst, namelijk flykarts in plaats van go karts. Samen met een donatie van de lokale tandarts is er nu een mooi budget beschikbaar en kan er dit voorjaar worden begonnen met het aanpassen van de schoolpleinen van de onderbouw en bovenbouw.


PRIJZENPOT AANGEPAST StreekFonds Utrechtse Heuvelrug schreef in het najaar de prijsvraag uit voor basisscholen in Utrechtse Heuvelrug, Zeist, De Bilt, Woudenberg en Rhenen. Secretaris is Susan Claessens: ,,We hadden niet gedacht zulke mooie plannen te krijgen. Na overleg is onze prijzenpot flink aangepast. We hadden ons voorgenomen vier keer 2500 en één keer 5000 euro uit te reiken. Uiteindelijk waren we zó enthousiast over de plannen die we binnen kregen, dat we zeven keer 5000 en drie keer 7500 euro hebben uitgereikt. In Utrechtse Heuvelrug vielen ook het Sterrenbos, de Uilenburcht, de Kring en de Valkenheuvel in de prijzen. We vinden een groene omgeving extra belangrijk voor kinderen. Zo leren ze al vroeg hoe belangrijk duurzaamheid en milieu zijn. Scholen die vinden dat ze de boot gemist hebben, kunnen ons alsnog benaderen, wie weet kunnen we wat voor ze betekenen.”


DROMEN Over de plannen van de Meander was het StreekFonds enthousiast. Cleassens: ,,Het plan was prima uitgewerkt en de dromen van kinderen waren er mooi in verwerkt. Er was aan veel elementen gedacht, zoals planten en struiken, een klimboom, tegels er uit en boomschors er in, een moestuin, klimparcoursen en een waterspeeltuin. Die doordachtheid en het enthousiasme hebben we beloond met een mooi geldbedrag. Nu is het aan de school, de ouders en de kinderen zelf. We zien over een poosje graag hoe het geworden is. Via onze website houden we de voortgang van het werk aan de verschillende schoolpleinen bij voor geïnteresseerden.”

GROEP 4/5 Anneke de Gier is schoolleider op de Leersumse Wereldkidzschool: ,,De kinderen uit groep 4/5 hebben samen invulling aan de aanvraag gegeven. Ze hadden een duidelijke wens: een groener en uitdagender speelplein. Het nadenken over en ontwerpen van zo’n schoolplein paste perfect bij een opdracht voor het vak wereldoriëntatie. In groepjes hebben ze hun dromen en ideeën verwerkt in een ontwerp. Juf Liesbeth geeft hier natuurlessen en heeft een adviesbureau voor ruimtelijke inrichting. Zij heeft ons geholpen met het omzetten van de ideeën van onze leerlingen in een realistisch plan en dat hebben we ingediend bij het StreekFonds.”


SCHREEUWEND DUUR De Gier vertelt verder: ,,We zijn enorm blij met de prijs. We kunnen een groot deel van de dromen van onze kinderen uit laten komen. De hoogte van het bedrag verraste ons nog meer, we hadden gehoopt 2500 en heel misschien 5000 euro te winnen. We hopen langs andere wegen meer geld binnen te krijgen, zodat we nóg meer tegels kunnen vervangen. We vinden de realisatie belangrijk, maar de aanpassingen zijn schreeuwend duur. We hebben ook nadrukkelijk gekeken wat we zelf kunnen doen. Samen met de inzet van de ouders van onze leerlingen denken we een heel eind te komen. We hopen nog dit voorjaar een start te maken met de aanpassingen en voor de zomervakantie moet het dan klaar zijn.”