Bovenbouwleerlingen Maarten Redelé (l) en Onno van der Loo.
Bovenbouwleerlingen Maarten Redelé (l) en Onno van der Loo. Hanny van Eerden

Basisscholieren weer [‘alive’

Hernieuwde dynamiek in het klaslokaal

16 februari 2021 om 16:21

Bijna de helft van alle basisscholen ging, zoals gepland, open op maandag 8 februari. Lang niet alle leerkrachten wonen echter vlakbij hun werk. Vanwege onder meer hevige sneeuwval en gladde wegen was opening dan ook voor andere scholen pas één of twee dagen later mogelijk.


Maarten Redelé en Onno van der Loo uit groep 8 van de Christelijke Basisschool (CBS) De Sterrenboog in Doorn kunnen inmiddels hun geluk niet op, nu de tijd van online onderwijs voorbij is. Zij steken hun waardering voor de nieuwe start niet onder stoelen of banken. „Het was heel ‘cool’ om weer in ons klaslokaal te zijn en iedereen weer te zien”, zegt Maarten met opengesperde ogen en gespreide armen, alsof hij iets groots wil laten zien. „Allerlei gevoelens gingen door mij heen. Ik ben nog nooit zo blij geweest met school.”

,, Ik ben nog nooit zo blij geweest met school

SNEEUWPRET Ook Onno glundert. „Toen we 8 februari vanwege het slechte weer toch thuis moesten blijven, was dat even vervelend”, zegt hij. „Onze leerkrachten komen onder andere uit Driebergen, Wijk bij Duurstede en Langbroek. Aan de andere kant hadden we na dat bericht, dankzij de sneeuw, buiten al snel veel lol.” De jongens hebben samen met anderen meterslange sneeuwhellingen gemaakt in de tuinen van hun ouders. Maarten: „Bij ons lukte dat met een behulp van een trap naar de schuur. Zo konden we leuk snowboarden en sleeën, al brak al snel een ski af, die we verkeerd onder de slee hadden gebonden.”

De jongens waren tijdens de lockdown al wel eens kort bij hun school geweest. „We deden iedere vrijdag mee aan een online schoolspel, waarbij de winnaars dan hun prijs mochten afhalen”, leggen zij uit, terwijl zij trots hun gewonnen t-shirt laten zien, dat zij beiden die ochtend aantrokken onder hun wintervest.


LEVENDIGE KLAS Iedereen weer ontmoeten in het schoolgebouw bracht veel drukte met zich. Beide 11-jarigen vinden het bijzonder knap van hun juf dat zij de klas zo rustig en stil heeft kunnen krijgen. „Twintig jongens en zes meisjes kunnen veel lawaai maken”, lachen zij. „Zeker als de meesten elkaar zo lang niet hebben gezien. Ook zorgde de juf ervoor dat ons sneeuwballengevecht op het schoolplein niet uit de hand liep. Zij kan goed optreden. Haar online presentaties waren ook oké, maar les in de klas gaat veel beter. Je kunt ook eenvoudig even vragen stellen. Een berichtje sturen na een online les doe je minder snel en werkt ook niet zo goed als extra uitleg in de klas.”


WEERZIEN Maarten: „Het allerleukste aan school is het terugzien van klasgenoten, maar ook het lokaal én de gymzaal, want ik beweeg graag. Onno en mijn tweelingbroer, die ook bij ons in de klas zit, zag ik natuurlijk nog steeds. Ook ontmoette ik tijdens de lockdown kinderen uit mijn woonbuurt. Hulp bij de lesstof kreeg ik af en toe van mijn vader. Vooral rekenen vind ik soms een moeilijk vak en ik wil wel graag dit laatste basisschooljaar goed afronden. Een leuke online opdracht vond ik de creatieve blog die we moesten maken over een dag uit ons leven, al kon ik er niet echt genoeg tijd aan besteden, omdat we net die dag visite kregen.”


TOEKOMST Onno heeft nooit moeite met rekenen. „Wel is voor mij natuur- en aardrijkskunde lastig”, zegt hij. „Ik snap sommige dingen eigenlijk niet. Nu kan ik bij die vakken weer gemakkelijker om meer uitleg vragen.” De jongens weten al enigszins waarvoor ze hun best doen. „Ik ga volgend jaar naar het Revius Lyceum in Doorn en wil later graag architect worden”, zegt Onno. Maarten kiest voor de Katholieke Scholengemeenschap De Breul in Zeist. „Daar is een technasium voor onderzoekende, creatieve leerlingen”, zegt hij. „Dat betekent voor mij dat ik pas na drie jaar hoef te kiezen tussen havo en vwo. Ik weet nog niet welk beroep het beste bij mij past. Ik denk dat het iets wordt met online media en filmpjes produceren.”

Op school is er niet heel veel veranderd, volgens de jongens. „Natuurlijk is de klas anders ingericht, werken we in tweetallen en moeten wij, als bovenbouwleerlingen, een mondkapje dragen zodra we niet op onze plek zitten. Maar dat is begrijpelijk en niet erg.” Zorgen over testen hebben zij niet.


KLUS Alle leerkrachten van de school staan achter de heropening, volgens Wilma Monincx, directeur van CBS De Sterrenboog. „Het doorvoeren van de maatregelen was weliswaar een hele klus met veel overleg, maar we waren tijdig klaar en we kennen de winst van het klassikaal lesgeven”, zegt zij. „Het geeft de leerkrachten ook meer rust. Waar nodig extra hulp bieden aan leerlingen is nu veel gemakkelijker en sneller te realiseren. We keken verder echt uit naar de kinderen. Dat zij op hun beurt de leerkrachten misten, konden we wel merken. Zo kwamen ze af en toe even tikken op een schoolruit en zwaaien.”


CONTACT ,,In de week voorafgaand aan de heropening van de school hebben we kleine attenties rondgebracht”, vervolgt Monincx. „Bij die bezoekjes op 1,5 meter afstand hoorden we hoe gelukkig zowel de leerlingen als de ouders waren met dit besluit. De ouders zijn niet alleen blij voor hun kinderen, maar zien nu ook hun eigen werkdruk afnemen.” Gemengde gevoelens heeft Monincx niet. „Alles is hier goed op orde, inclusief de noodzakelijke ventilatie, en we hebben vertrouwen”, zegt ze overtuigd. „Uiteraard zijn er enkele onzekerheden, maar het gaat er nu om het schoolgaan te ervaren in de praktijk.”


ONDERZOEK De heropening van de basisscholen is gebonden aan vele - waaronder complexe - richtlijnen om de kans op een virusuitbraak zo veel mogelijk te reduceren. Niet iedere school kan alle regels even snel doorvoeren. Hiernaar wordt momenteel onderzoek gedaan. Een eerste peiling van de Algemene Vereniging Schoolleiders onder duizend basisschooldirecteuren wijst onder meer uit dat het werken in kleine groepjes of met halve klassen bij 59 procent van de scholen moeizaam verloopt en te weinig bovenbouwleerlingen het verplichte mondkapje dragen. Zo’n 0,3 procent van de scholen is nog dicht.



Voor meer informatie over kinderen en hun (geringe) rol bij de verspreiding van COVID-19 en de protocollen voor het basisonderwijs zie www.rivm.nl en www.rijksoverheid.nl.