Driebergse balletdanser Sven de Wilde oefent een sprong in de theaterzaal van De Cultuurhoek.
Driebergse balletdanser Sven de Wilde oefent een sprong in de theaterzaal van De Cultuurhoek. Victor Schutijser

'Ik hoop andere mensen te inspireren'

16 februari 2021 om 15:08

Driebergse Sven de Wilde danst in De Cultuurhoek

DRIEBERGEN De achttienjarige Sven de Wilde uit Driebergen zit op de Nationale Balletacademie in Amsterdam. Net als veel ander onderwijs moest dat de afgelopen weken online, vanuit huis. ,,Met in de woonkamer de bank opzij, hond naar de gang en moeder naar boven kom ik een eind, maar het is niet optimaal", aldus De Wilde. Zijn moeder plaatste een oproep in een Facebookgroep en zo kon De Wilde voor zijn trainingen terecht in de theaterzaal van De Cultuurhoek.

Victor Schutijser

Dansen is iets wat De Wilde al doet sinds hij een jaar of vier was. ,,Toen woonde ik nog in Nieuw-Zeeland, daar ben ik begonnen met tapdansen. Toen ik ongeveer negen was, werden er jongens gezocht voor een balletproductie daar. Daar heb ik op gereageerd en zo ben ik begonnen met ballet", aldus De Wilde.


BALLETACADEMIE Met tien jaar oud verhuisde De Wilde naar Driebergen. ,,Aangezien ik dans toen al graag deed, kwam mijn moeder met het idee om naar de open dag te gaan van de Balletacademie. Bij een proefles daar werd ik gevraagd om auditie te komen doen. Na de auditie in Utrecht mocht ik nog een keer langskomen voor een proefles in Amsterdam en bleek dat ik mocht beginnen op school daar", vertelt De Wilde.


Op tien jarige leeftijd ging De Wilde elke dag met de trein naar Amsterdam om eerst de gewone lessen te volgen zoals elk kind op de basisschool en daarna balletles tot zes uur. ,,De verhuizing naar Nederland was best een cultuurshock, school is hier sowieso anders en daarbovenop de combinatie met balletles", zegt De Wilde.


LONDEN Een van de hoogtepunten tot nu toe is een tour met het Nationaal Ballet naar Londen. ,,Dat was echt wel even wow! Normaal vraagt het Nationaal Ballet kinderen uit het land waar ze optreden, maar deze keer mochten Nederlandse kinderen mee. Heel gave ervaring", weet De Wilde.


Inmiddels is De Wilde begonnen aan zijn hbo-opleiding. ,,Nadat ik vorig jaar de havo heb gehaald, heb ik auditie gedaan bij de junior company van het Nationaal Ballet. Die vonden mij nog te jong en zeiden dat ik me verder moest ontwikkelen. Dat ben ik gaan doen op de opleiding Klassiek Ballet", vertelt De Wilde.


Drie weken geleden had De Wilde een gesprek met de directeur van het Nationaal Ballet. ,,Komend seizoen krijg ik een plek in de junior company van het Nationaal Ballet. Dan ga ik meedoen met de producties en trainingen. De junior company bestaat uit 13 dansers en over een aantal jaar kunnen we doorstromen naar het Nationaal Ballet", zegt De Wilde.


VEREERD ,,Ik voel me vereerd dat ik dat mag doen. Ik zie mezelf als een normaal persoon, maar af en toe besef ik dat het best bijzonder is. Ik ben dankbaar dat er mensen zijn die potentie zien in wat ik doe en mij de kans geven om beter te worden", legt De Wilde uit.


Het doel van De Wilde is eerste solist worden. ,,Daar gaan nog wel wat jaartjes overheen, maar het lijkt me een mooi doel. Het lijkt me leuk om internationaal te gaan", droomt De Wilde. ,,Het mooiste vind ik wel om andere jongens en kinderen te inspireren, dat ze gewoon durven te gaan dansen."


BEKRITISEREN ,,De danswereld is mentaal en fysiek pittig, er is veel concurrentie en je leert jezelf de hele dag te bekritiseren in de spiegel om beter te kunnen worden. Het is zwaar, maar mijn passie is groter, dus ik ga door", zegt De Wilde vastbesloten.