Jana Verboom met haar nieuwe boek.
Jana Verboom met haar nieuwe boek. Ben Verboom

Verboom schrijft corona-editie van 'afvalboek'

29 december 2020 om 10:35

'Het is meer dan een kwart van je eten laten staan'

LEERSUM Gewichtstoename ligt op de loer in deze tijd van veel thuis zijn en minder bewegen. Hoe kun je in deze periode goed afvallen? De Leersumse schrijver en bioloog Jana Verboom schreef in 2019 het Eet Driekwart Werkboek dat je helpt 10 kilo af te vallen in 100 dagen. Binnenkort komt er een speciale corona-editie van dit boek uit, op pocket-formaat.


Sinds de corona-crisis weten we beter dan ooit dat een gezond gewicht van belang is voor een goede gezondheid. Lichaamsvet, met name het vet in de buikstreek, is volgens experts namelijk niet zomaar een laagje blubber, maar een orgaan dat allerlei ontstekingsstoffen en hormonen produceert die het immuunsysteem ernstig kunnen ontregelen. In het voorjaar stroomden de intensive care afdelingen vol met corona patiënten met (ernstig) overgewicht. COVID-19 is eigenlijk een op hol geslagen immuunsysteem. Jonge mensen maar ook ouderen die slank en fit zijn hebben een beter werkend immuunsysteem en worden daarom minder ziek door corona. Een gezond gewicht kan dus van levensbelang zijn.

De Leersumse biologe Jana Verboom, schrijver van het eet-driekwartboek (op de shortlist voor de Z.O.U.T. schrijver van het jaar competitie), werkt al sinds maart thuis en weet als geen ander hoe lastig het is om de corona-kilo’s te slim af te zijn. Geen wandeling tussen parkeerplaats en werkplek, geen heen en weer geloop tussen gebouwen, geen trappen op en af, geen lunchwandeling met collega’s. Wel een goed gevulde koelkast en provisiekast binnen handbereik.

,,Een gezond gewicht helpt bij het bestrijden van infectieziekten, zelfs 10 kilo afvallen helpt om het immuunsysteem te versterken. Vandaar dat weer velen deze dagen goede voornemens maken voor het nieuwe jaar om gezonder te gaan leven en af te vallen", legt Verboom uit. Maar hoe? ,,Om je voornemens te laten slagen, moet je ze specifiek maken. Dat wil zeggen dat je een doel moet formuleren, zoals 10 kilo afvallen, maar daarnaast ook een goed plan. Tot slot specifieke acties: wát ga je doen, hoe, en wannéér?"

Velen worstelen ook met op gewicht blijven. ,,Ik was ook zo iemand", zegt Verboom. ,,Het lukte me soms om in korte tijd flink af te vallen. Maar na een poosje kwam ik weer aan, vaak met rente. Dat komt omdat de meeste diëten niet werken. Je lichaam gaat over op een spaarstand en je leert niet om blijvend anders met voeding en beweging om te gaan."

,,Nu is er een methode om blijvend af te vallen en te stoppen met jojoën. Ik heb deze methode bedacht door kennis uit verschillende disciplines te combineren, ben 10 kilo afgevallen, en heb er een boek over geschreven, het Eet Driekwart Werkboek dat je helpt 10 kilo af te vallen in 100 dagen. In 2020 zijn diverse mensen die ik ken spectaculair afgevallen met deze methode. En ikzelf ben het levende bewijs dat het resultaat blijvend is. Voor het eerst in mijn leven is mijn gewicht sinds ik ben afgevallen relatief stabiel gebleven. Om mijn kennis te delen en anderen te helpen in deze uitdagende tijden is er nu een een corona-editie op pocketformaat.

,,Eet Driekwart is meer dan een kwart van je eten laten staan", legt Verboom uit. ,,Het formuleren van SMART doelen, het bijhouden van een logboek en reflectie zijn er allemaal onderdelen van. Het boek bevat geen recepten of do’s & don’ts, maar biedt een systeem waarbij je alles mag eten en drinken – maar in kleinere hoeveelheden. Wel biedt het handvatten om producten te vervangen door gezondere alternatieven."

Onder de lezers van Nieuwsblad De Kaap en Stichtse Courant worden drie exemplaren van de pocket-editie van het Eet Driekwartboek verloot. Kans maken op een exemplaar? Stuur dan voor 7 januari een mail met je adresgegevens naar Jana Verboom: janaverboom@gmail.com.