Afbeelding
Pixabay

Oud-huisarts Schuil overleden

30 december 2020 om 11:02

DOORN Dr. P.B. (Paul) Schuil is dinsdag 22 december 2020 overleden. Schuil was van 1960 tot 1970 huisarts in Doorn.


Dr Schuil studeerde geneeskunde aan de Universiteit van Amsterdam en ontving zijn artsenbul op zijn 26ste verjaardag. Na een korte opleiding algemene chirurgie in Zwitserland kwam hij met vrouw en zoon naar Doorn, waar aan de Kampweg het woon- en praktijkhuis werd gekocht. Het was een gok, want vrije vestiging, maar het pakte goed uit en na een jaar kon hij bogen op de grootste praktijk.


Schuil had elke avond en nacht dienst, en ook elk weekeinde, want de andere huisartsen zagen nog weinig in samenwerking. Dat veranderde toen huisarts Daalder in Maarn min of meer voor hetzelfde blok stond. Ze gingen samen de diensten draaien en uiteindelijk ontstond er een goede dienstverdeling.

Schuil deed gemiddeld meer dan 60 bevallingen per jaar en de jonge ouders van toen kunnen zich zijn uitstekende zorg, vaak gepaard met grote humor, nog goed herinneren.

Het was de liefde voor het jonge kind die hem deed besluiten zich te gaan specialiseren tot sociaal jeugdgeneeskundige in Nijmegen, waar hij in 1976 promoveerde met het proefschrift “De cliënt in de verloskundige zorgverlening”. Veel van zijn oud-patiënten in Doorn waren naar Nijmegen gekomen om hem geluk te wensen.

Dat het bloed kruipt waar het niet gaan kan blijkt uit het feit dat Dr Paul Schuil junior KNO-arts is geworden en is getrouwd met een sociaal jeugdgeneeskundige. Twee kleinzoons studeren ook geneeskunde, een in Leiden en een in Groningen.


De laatste jaren werd dokter Schuil geplaagd door de Ziekte van Parkinson die veel van zijn krachten eiste. Uiteindelijk sloeg de corona toe en is dokter Schuil heel rustig ingeslapen in het ziekenhuis in Enschede. De teraardebestelling heeft 29 december plaatsgevonden.

Jana Verboom met haar nieuwe boek