Burgemeester Naafs overhandigt de bokaal en een bloemetje aan Anouk Haaxma.
Burgemeester Naafs overhandigt de bokaal en een bloemetje aan Anouk Haaxma. Twitter Frits Naafs

Anouk Haaxma raadslid van het jaar

30 december 2020 om 10:49

'Kan het niet linksom, dan maar rechtsom'

LEERSUM Anouk Haaxma, fractievoorzitter van BVHlokaal, werd tijdens de laatste raadsvergadering van 2020 uitgeroepen tot raadslid van het jaar. Ze was verrast, want de eerste ronde van de verkiezing had ze niet eens meegekregen.


Edith Hazelzet

Burgemeester Naafs leidde tijdens de digitale vergadering de bekendmaking in met de volgende woorden: ,,Het is iemand die scherp kan zijn in de raad - soms heel scherp -, die out of the box kan denken en die ontvankelijk is voor argumenten van anderen.” Haaxma wist hierdoor meteen dat zij was uitverkozen en reageerde als volgt: ,,Bedankt, maar het voelt wel een beetje ongemakkelijk want we doen alle negenentwintig ons werk.” De burgemeester benadrukte hierop dat hij het belangrijk vindt om met enige regelmaat het raadswerk in het zonnetje te zetten. En dat Sybe Streekstra, de eind september overleden fractievoorzitter van BVHlokaal, trots zou zijn geweest op Haaxma.

ZICHTBAAR Het was de eerste keer dat een raadslid van de Burger Vertegenwoordiging Heuvelrug was genomineerd. ,,Dus dat vond de partij leuk. Ik heb geen stemmen geworven, maar ik denk dat ik door de inwoners gekozen ben omdat ik het afgelopen jaar best wel zichtbaar ben geweest op verschillende dossiers. Verder wil ik gewoon mijn werk in de raad goed doen. Soms lukt dat, en soms niet, en soms doe je goede dingen die helemaal niemand ziet, maar dat maakt me niet uit,” aldus Haaxma. Vooral voor het ontwikkelen de regionale energiestrategie vroeg zij de laatste tijd aandacht van burgers. ,,In een verband van zestien gemeenten worden voor de toekomst ingrijpende zaken beslist over zonneparken en windmolens. Willen inwoners die wel op hun grondgebied, waar dan en van welke afmetingen en in welke hoeveelheden? Daar moet je nú over meedenken anders is het straks besloten en dan is de invloed van de burger nog gering.”

Het raadswerk kwam toevallig op haar pad, zoals veel in haar leven. ,,We waren met het gezin na 15 jaar in het buitenland in Leersum neergestreken. Daar liep ik meermaals tegen zaken aan die ik als inwoner niet voor elkaar kreeg. Bijvoorbeeld het verbeteren van de fietsveiligheid in het buitengebied. Ik liep stuk op de betrokken gemeentes over het verwijderen van één verkeersbord. Ik ben een type van ‘Als het niet linksom kan, dan maar rechtsom’, dus ging ik op zoek naar andere wegen. En voordat je het weet zit je met voorkeursstemmen in de raad,” vertelt ze met een lach. ,,De lokale partij BVH past qua bloedgroep bij mij. Men staat er open voor goede ideeën, en doordat er geen landelijke lijn is die gevolgd moet worden, staat het je vrij om keuzes te maken die het beste zijn voor de Utrechtse Heuvelrug. Ook is er geen partijdiscipline, niets is dichtgetimmerd. We hebben wel stevige discussies maar je kunt stemmen naar je overtuiging.”

RATIO ONTBREEKT Anouk Haaxma is bedrijfseconoom met als specialisatie marketing en management. Hoog op haar agenda staan duurzaamheid en langetermijnkeuzes die ten goede komen aan de leefbaarheid op de Heuvelrug. De voorgenomen kap van de Broekhuizerlaan past daar niet in. ‘Een enorm zwarte dag voor Leersum' twitterde zij hierover: ,,Ik vind het schokkend hoe er door het college is voorgesorteerd op dit besluit; met de borden en de afsluiting met hekken. Dat er een WOB-verzoek voor nodig was om er achter te komen dat 85% van de bomen niet slecht is, in tegenstelling tot eerdere beweringen van de gemeente, en dat de wethouder zich liet adviseren door de Bosgroep. Dat kan niet in hun rol als vertegenwoordiger van de initiatiefnemers. Het lijkt wel of de ratio hier niet heerst. Kijk even verderop, langs de Maarsbergseweg zijn jonge beuken tussen oudere geplant. En dan zou dat aan de Broekhuizerlaan niet kunnen?” Het ontwerpbesluit gaat haar aan het hart; als buitenmens, maar ook door de slechte timing tijdens de klimaatcrisis.

BELANGRIJK Het raadslid uit Leersum omschrijft zichzelf als wereldburger, kritisch en recht-door-zee. ,,Ik ben verder een echte doener en organisator. Dingen regelen gaat me goed af. Dat komt van pas als je zoveel verhuist als ik.” Haaxma (52) woonde in Californië, Argentinië, Singapore en Japan. ,,We hebben er bewust voor gekozen om onze kinderen in Nederland naar de middelbare school te laten gaan. Maar toen we terug waren kreeg ik wel te maken met een cultuurschok. Regelmatig liep ik tegen dingen aan waarvan ik dacht: waarom doen we die hier zo?” Deze zoektocht in combinatie met de wens in Nederland te wortelen, leidde tot het raadslidmaatschap per maart 2018. ,,Overal waar mijn gezin is ben ik in principe thuis, maar deze keer wilde ik echt iets doen wat me lokaal zou aarden. Ik weet van veel een beetje maar ben breed geïnteresseerd. Eigenlijk snap ik politiek vaak niet. Het is regelmatig geen kwestie van gezond verstand. Er worden dingen besloten die je thuis nooit zou doen. Ik ben dan nog oprecht verontwaardigd.”
Haaxma had nooit gedacht dat zij met haar praktische aard het raadswerk zo leuk zou vinden. ,,Maar ik vind het vooral belangrijk, ook al is het niet altijd even zichtbaar wat we doen. Er komen dossiers langs die er echt toe doen en het gaat om je directe leefomgeving. Ik besteed minstens twintig uur per week aan het raadswerk, en met plezier!”