Lola (voor) is al wat brutaler, Bert wacht liever even af.
Lola (voor) is al wat brutaler, Bert wacht liever even af. Wilco Willemse

Hangbuikzwijntjes Bertje en Lola doen het goed

29 december 2020 om 16:19

AMERONGEN Begin april werden de hangbuikzwijntjes Bertje en Lola zwaar mishandeld op hun verblijf in een weiland in Wijk bij Duurstede. Door tot nu toe nog onbekende personen werden er van dichtbij met een kruisboog pijlen in de kop van Lola geschoten en het hok waar Bertje in lag werd in brand gestoken. De situatie kreeg veel aandacht op social media. De zwaar getraumatiseerde zwijnen werden liefdevol opgevangen bij dierenboerderij de Knuffelweide in Amerongen. Lichamelijk hertstellen Bertje en Lola goed en ook zijn ze steeds minder schrikkerig. Ze eten inmiddels bij de vrijwilligers uit hun hand. Met harde knallen en schreeuwende mensen kunnen ze nog lastig overweg.


Wilco Willemse

Wonder boven wonder overleefde Lola de aanval met de kruisboog: ,,Ze is best redelijk hersteld”, vertelt Anja Brouwer van De Knuffelweide. ,,Ze is aan één oog blind en aan het andere oor doof, maar verder is ze eigenlijk een heel vrolijk varken. Zorgzaam ook voor Bertje, ze brengt hem regelmatig bekken vol stro in zijn hok. Ook Bertje is goed hersteld van de brandwonden die hij opliep. Maar bij hem merken we het meest dat er toch een trauma is. Hij schrikt snel en blijft liever veilig in zijn hok. We hopen vooral dat Oud en Nieuw hier een beetje rustig verloopt.”


NOODOPVANG Bertje en Lola kunnen niet blijven op De Knuffelweide: ,,Wij kunnen hier alleen noodopvang bieden. Hier mogen ze een beetje tot rust komen en krijgen ze de aandacht die ze verdienen in een veilige omgeving. Ze staan op een wachtlijst voor een definitieve plek waar ze hun oude dag kunnen doorbrengen. Tot die tijd zijn ze hier hartstikke welkom en verzorgen wij ze met alle liefde.”


VERNIEUWEN In de nabije toekomst wil De Knuffelweide de dierenverblijven vervangen: ,,We zijn inmiddels ruim zes jaar actief en de hokken vallen bijna van ellende uit elkaar. We hopen dat we komend jaar wat kunnen vernieuwen, zodat alles er weer netjes uitziet en veilig is voor de dieren en bezoekers. Het plan ligt klaar en we gaan nu op zoek naar geld en handige mensen. Tips zijn altijd welkom.”