Wandelaars en hondenbezitters op de Koeheuvels zijn blij met de intentie van Utrechts Landschap.
Wandelaars en hondenbezitters op de Koeheuvels zijn blij met de intentie van Utrechts Landschap. Monique José Timmermans

De Koeheuvels in de verkoop, het blijft natuurgebied

24 december 2020 om 12:52

MAARN Rumoer rond de gemeentelijke wens om de Koeheuvels in Maarn te verkopen hield de inwoners deze zomer bezig. Wilde geruchten, zo zou de camping er willen uitbreiden, gingen van oor tot oor. Claire Bouvrie pakte de handschoen op en startte een petitie: ‘red de Koeheuvels’ om het huidige gebruik na verkoop zeker te stellen. Deze petitie werd in korte tijd door duizenden mensen uit de directe omgeving ondertekend.


Monique José Timmermans

,,Het is echt een karakteristiek stukje van Maarn waar bijna iedereen herinneringen aan heeft. Al generaties lang spelen er kinderen en sleeën ze van de heuvels af zodra er sneeuw ligt. Bovendien is het voor wandelaars en hondenbezitters een gewild stukje natuur. Zeker tijdens in deze corona periode waarin mensen graag buiten afspreken, realiseert men zich nog meer hoe waardevol deze natuur direct grenzend aan de bebouwde kom is.”

Inmiddels is Utrechts Landschap met de gemeente in gesprek over de aankoop van onder andere de Koeheuvels. Claire Bouvrie: ,,Dat is echt geweldig goed nieuws. Deze natuurbeheerorganisatie met lokale focus heeft verstand van goed natuurbeheer. Ik zag al een oproep dat Utrechts Landschap natuurliefhebbers vraagt om eenmalig een donatie te doen voor de aankoop. Inmiddels heb ik ook van ondertekenaars van de petitie gehoord dat ze lid zijn geworden van Utrechts Landschap om ze bij de aankoop te steunen. Dat geeft wel aan hoe blij Maarn is.”


Utrechts Landschap schrijft op haar website: ,,De ruimte in de provincie Utrecht is schaars en staat onder druk. Door gebieden aan te kopen stelt Utrechts Landschap natuur veilig. De stichting heeft ruim 5.600 hectare waardevolle natuur in beheer en daar kan dus binnenkort 120 hectare bij komen.” Over de aankoopprijs is nog geen overeenstemming. Daarvoor wordt een taxatie gemaakt en ook de staat van onderhoud en de door de partijen en gemeenteraad gestelde randvoorwaarden over het gebruik beïnvloeden de prijs.

In ieder geval lijkt het erop dat Maarn gerust kan ademhalen, de toekomst van De Koeheuvels als natuurgebied lijkt zeker gesteld .