Joke heeft een map vol herinneringen waar ze graag in bladert.
Joke heeft een map vol herinneringen waar ze graag in bladert. Wilco Willemse

Postbode Joke geniet van haar welverdiende pensioen

29 december 2020 om 16:07

AMERONGEN Precies 6 maanden geleden was de laatste postronde in Amerongen van postbode Joke Westland. Op haar dagelijkse route hingen die dag pakjes aan de deuren waar ‘voor postbode Joke’ op stond, de straten waren versierd en op de Donkerstraat stond een heuse troon waar ze verrast werd met gebak en cadeautjes. Bijna negen jaar bezorgde ze de post, maar net zo belangrijk waren de gezellige praatjes, kopjes koffie en sociale contacten onderweg die ook door de buurtbewoners zeer gewaardeerd werden.


Wilco Willemse

Vervelen doet Joke zich geen moment: ,,Er is genoeg te doen. Ik wandel en fiets graag en ook in en om huis vermaak ik me prima. Ik had me voorgenomen een halfjaar of een jaar niks te doen voor ik weer eens om me heen ging kijken. Dat halfjaar zit er nu op en ik maak er een jaar van. Mijn lijf is nog te moe van het zware werk. Ik merk dat ik de laatste tijd roofbouw heb gepleegd, dat voelde ik vooral nadat de adrenaline van het feestelijke afscheid was uitgewerkt, de pap was op. Ook nu nog moet ik goed om m’n energie letten.”

KOFFIEADRESJES ,,Mensen kijken verrast als mijn antwoord ‘nee’ is als ze me vragen of ik het werk mis”, gaat Joke verder. ,,Vooral de zware postzakken mis ik geen moment. Ik ben nog steeds graag buiten en heb meer tijd om een praatje te maken. Ik hoef dan ook niet na te denken om uit te klokken. Ik voel me toerist in m’n eigen dorp. Op de route had ik wat vaste koffieadresjes waar ik een bakkie deed en dat doe ik nu nog regelmatig.”


VERWEND Joke werd haar laatste dag als postbode overladen met cadeaus: ,,Ik ben echt enorm verwend. Bloemen, wijn, chocola, boeken maar ook envelopjes met geld. Daar heb ik heel bewust leuke dingen van gekocht en ik heb iedereen persoonlijk laten weten wat en ze daarvoor bedankt. Ik voelde me zo gewaardeerd, terwijl ik eigenlijk alleen maar gewoon m’n werk heb gedaan.”


Joke is soms nog te spotten bij de brievenbussen: ,,Een paar keer per jaar breng ik nog lokale folders weg van bijvoorbeeld de Andrieskerkconcerten en monumentendag. Dat is ontzettend leuk en dan hoef ik gelukkig niet zo'n zware postzak te tillen.”