De Ladder ligt er tijdens de schoolsluiting verlaten bij.
De Ladder ligt er tijdens de schoolsluiting verlaten bij. Monique José Timmermans

Kleine klassen, betere leerprestaties

29 december 2020 om 16:10

MAARN Voor basisschool De Ladder is het een bijzonder jaar en dat niet alleen door corona. Alhoewel corona de verandering wel heeft versneld. In augustus is de school gestart met elf kleinere klassen van circa 18-20 leerlingen. ,,In het schoolplan voor de komende jaren zijn kleinere klassen als uitgangspunt verankerd”, liet directeur Lianne van den Essenburg na de presentatie dit voorjaar weten.


Monique José Timmermans

Het nieuws haalde diverse vakbladen en de visie dat kleinere klassen daadwerkelijk bijdragen aan betere schoolprestaties wordt breed gedeeld. Het is volgens onderzoek niet alleen de leerkracht die de aandacht over minder leerlingen hoeft te verdelen. Leerlingen zijn ook gemotiveerder om ‘bij de les’ te blijven. Het zou meer opvallen als ze bijvoorbeeld uit het raam staren, zo ervaren ze het tenminste.

Door corona en de schoolsluiting stond in het voorjaar alles op z’n kop. Leerkrachten werden gedwongen om zich af te vragen wat men deed en waarom. Het leidde ertoe dat iedereen losser van de bestaande patronen ging denken. In een creatieve brainstorm viel alles op z’n plaats: kleinere klassen zou dat mogelijk zijn? En dat bleek het dankzij het feit dat De Ladder als eenpitter binnen eigen gelederen kan besluiten, een ouder en daarmee ruimer schoolgebouw heeft en de financiën op orde zijn.

Ervaring deden de leerkrachten van De Ladder al op na de schoolsluiting in het voorjaar, toen met halve klassen werd opgestart. ,,Veel sneller viel op welke leerlingen bepaalde stof tijdens de periode thuisonderwijs nog niet helemaal onder de knie hadden gekregen. En die kennis en vaardigheden waren ook snel weer op het gewenste niveau gebracht.”

Desgevraagd reageren ouders positief op het reilen en zeilen binnen de school, hoewel het voor ouders van jonge net instromende kinderen moeilijk vergelijken is. Een vader vertelt dat het in de stad wel anders was geweest en dat zijn kind er zeker baat bij heeft. Een moeder vertelt dat haar enigszins verlegen kinderen opbloeiden in de kleinere klassen en dat ze ook merkte dat ze minder moe uit school kwamen. ,,Het wende sneller. Maar vooral met kinderen die beter in hun vel zitten, ben ik zo blij.”